Térképen kereshető, melyik a leginkább gyermekbarát kórház

Bár 2017 van, de korántsem lehet biztosra menni, hogy ha a gyereke kórházba kerül, ön vele maradhat-e. Ha kíváncsi rá, melyik a legközelebbi gyerekbarát kórház, most a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével megtudhatja. A civil szervezet oldalán található térképes adatbázisban  kórházakra lebontva kereshető, hogy milyen ellátásban részesül a gyermek és a szülő a gyermekosztályokon.

Itt az összes, gyermekeket ellátó magyarországi kórház saját adatlappal jelenik meg. Ezen a hasznos információk (látogatási idő, útvonaltervezés, osztályok telefonszáma stb.) mellett, a gyermekbarát szempontok alapján kialakított értékelés is szerepel. A kórházak szolgáltatásait a szülők is értékelni tudják.

A TASZ oldalán olvasható összesítés szerint 15 kórház ért el kiváló minősítést a következő négy kategóriában: szülő-gyermek együttápolás, tájékoztatás, gyermekbarát környezet, pszichés támogatás. Az adatbázist a magyar kórházaknak megküldött közérdekű adatigénylés alapján állították össze. Ebben egyebek mellett arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire gyermekbarátak a kórtermek, vannak-e játékok, maradhat-e szülő a gyermekkel éjszakára vagy bemehet-e a gyermekével a vizsgálatokra.

Kép: Index

A sok jó példa mellett azért persze még jócskán vannak olyan intézmények, amelyeknek van mit javítaniuk a jelenlegi ellátáson. A legtöbb esetben a megfelelő tájékoztatás hiányzik, illetve több kórházban különböző feltételekhez kötik a szülő benttartózkodását, máshol csak költségtérítés ellenében maradhat valaki a gyermekkel.

Forrás: Index.hu