Kétmilliárdot ad a kormány a Hős utcai nyomortelep rendbetételére

A 444.hu figyelt fel a Magyar Közlöny mai számában megjelent 2029/2017. (XII. 27.) Korm. határozatra, amely fejezetek közötti és fejezeten belüli előirányzat-átcsoportosítások között (35804. oldal) 2,1 milliárd forintot csoportosít át, amivel a belügyminiszter támogatja a Kőbányai Önkormányzatot a Hős utcai “ingatlan helyzetének rendezésére”.

“Budapest X. kerület, Hős utca 15/A–B szám alatti ingatlan helyzetének rendezése cím javára átcsoportosított 2 100 000 000 forint terhére külön pályázat és kérelem benyújtása nélkül, előfinanszírozás keretében, egy összegben a támogatás felhasználásának és elszámolásának részletes feltételeit meghatározó támogatási szerződés vagy támogatói okirat alapján 2 100 000 000 forint támogatást nyújtson Budapest Főváros X. kerület Kőbányai Önkormányzat részére a támogatási szerződés megkötését, vagy a támogatói okirat kiállítását követően;”

Ez nem előzmények nélküli lépés. A Hős utca 15/A és B társasházakat eleve szükséglakásként építette 1939-ben a főváros, mindig is szegény rétegek lakták, de igazán a 2000-es évektől kezdett eldurvulni a helyzet a kábítószer fogyasztás és kereskedelem, valamint a nyomor elmélyülésével. Igazából már rég le kellett volna bontani a három oldalról laktanyákkal, negyedik oldalról is raktárakkal körbevett, vagyis a zárvány jellege miatt is élhetetlen gettót, de az önkormányzat által már régóta tervezgetett szanálást megnehezítette az, hogy a 300 bérlakás felét még a kilencvenes éveken privatizálták.

Így aztán  a megmaradt önkormányzati bérlakások lassú kiürítésén kívül nem nagyon történt semmi éveken keresztül, csak a költségek nőttek, mivel a lakók nem nagyon fizetnek közös költséget és rezsit, viszont az egyik házat egy gázrobbanás után több, mint százmillió forintból kellett helyrehozni, ez a költség (is) valószínűleg behajthatatlanul terheli az ingatlant. A kerületi önkormányzat szanálási tervei mellett a Kontúr Egyesület már évek óta foglalkozik a helybeli lakosokkal, főleg a gyermekekkel, kicsit jobb élet lehetősége felé terelni őket.

A sok évtizedes áldatlan állapot idén augusztusban lépett új szintre, amikor egy félresikerült dizájner drogtól összesen 18 ember lett olyan rosszul a Hős utcában és a környékén (Salgótarjáni utcától a Stadionokig), hogy kórházba kellett vinni őket. Akkor a rendőrség hetekre-hónapokra megszállta a Hős utcát és a drogdílerek által kedvelt 1-es villamos megállóit, így érezhetően javult Laposdűlő bűnügyi helyzete és a környékbeli, pongráctelepi lakók közérzete is. De nyilván nem tartható fenn hosszútávon ez az állapot, erre hivatkozva nyilatkozott Kovács Róbert kőbányai polgármester szeptemberben, hogy a kormány segítségét kéri a Hős utcai gettó rehabilitálásához, mert erre az önkormányzatnak nincs elegendő pénze.

Az Abcúg/Hajdú D. András fotóján “minden egyben”: fővárosi címer 1939-ből, végletekig lepusztult házak, sivár környezet, fokozott rendőri jelenlét…

Végül, a mai kormányhatározat szerint a kőbányai polgármester sikerrel “lobbizott” a kormánynál, mivel szeptemberben mintegy kétmilliárd forintot tartott szükségesnek a Hős utca rehabilitációjához. A részletekről még nem tudni semmit, de várhatóan a Hős utcai lakástulajdonosok kivásárlása és az önkormányzati bérlők máshova átköltöztetése után lebontják az egyre romosabb állapotú két épületet, ami új korszakot hozhat egész Laposdűlő életében, és sokat javíthat a szélesebb környék, így a Pongráctelep közmegítélésén is. És nem utolsó sorban, remélhetőleg, az augusztusi drog botrány óta megsokasodott helyszíni riportokban bemutatott, a Hős utcai gettóba beszorult, de egyébként jobb sorsra érdemes emberek, gyermekek is jobb, emberhez méltó életkörülmények közé kerülhetnek (költözhetnek).

Hős utcával foglalkozó eddigi cikkeinket a Hős utca címke alatt lehet 2014-ig visszamenőleg olvasgatni.

Forrás: 444.hu