Ez az 1000-ik poszt (cikk) a honlapunkon

Amikor 2013 szeptemberében, teszt üzemmódban elindítottuk a www.pongracegyesulet.ininet.hu oldalt, nem gondoltuk, hogy négy és fél év után, 2018. márciusban már az ezredik (1000-ik) cikket posztoljuk a pongráctelepi olvasóknak. De eljött ez a poszt is, amiben visszatekintünk az eddigi tevékenységünkre.

Miután a Pongrác Egyesület 2013 nyarán elindult a megalakulás és bírósági bejegyzés igencsak rögösnek bizonyult (2015 nyaráig tartó!) útján, felmerült, hogy kellene egy honlap. Némi nézelődés után a Wekerletelepi Társaskör Egyesület már régebb óta működő, ezért jól bejáratott www.wekerletelep.hu oldalát vettük mintának, az akkori struktúrát próbáltuk “honosítani” (azóta változott a wekerlés oldal is). Kezdetben ingyenes tárhelyen, az e107  nevű, nyílt forráskódú tartalomkezelő rendszerben programozva működtettük a www.pongracegyesulet.ininet.hu oldalt. Bő egy évvel később, 2014. december elejétől áttértünk a kezelhetőbb WordPress rendszerre, ekkortól nagyjából a mai formájában működik az oldal, de már www.pongractelep.hu címen (ide átmásolva a kezdeti honlap összes cikkét és egyéb tartalmát is).

Tartalmilag honlapunk az alábbi struktúrában és témákban közöl, tárol információkat.
Statikus aloldalakon helytörténeti és közérdekű információk, adatok, térképek és nívós fotógalériák Pongráctelepről, Pongrác Egyesületről. Ezek az aloldalak a fejléc alatti menüpontokból nyithatóak ki.
– Szintén menüből érhető el a “Vagyunk! Pongráctelep hangja” című, rendszertelenül megjelenő, ingyenes, nyomtatott lakótelepi újság honlapra tördelt illetve PDF-ben is letölthető verziója (a nyomatott példányok terjesztésének első napjától).
– A honlap középső, széles sávjában pedig a cikkek (posztok) sorakoznak időrendben 2013. októbertől folyamatosan. A cikkek (posztok) alján kategória címkék vannak, így a honlap bal szélén lévő kategória oszlopban felsorolt címkékre kattintva lelistázhatjuk az összes eddig megjelent cikket, ami fel lett címkézve az adott kategóriával (pl. helytörténet vagy közérdekű témában).

A cikkek (posztok) túlnyomórészt utánközlés jellegűek: Pongrác Közösségi Ház programjainak plakátjai, kerületi rendezvények és közérdekű hírek megosztásai, ritkán fővárosi, még ritkábban országos közérdekű hírek továbbadása (pl. bankjegy csere), ami közvetlenül érdekelhet minden pongráctelepi lakost. Közösségi házbeli rendezvényekről többnyire kisebb fotós beszámolókat is közlünk. Kimondottan saját írásokat – kapacitás hiányában – ritkán közlünk, ezek is jórészt pongráctelepi helytörténeti témájú cikkek, néha elemzés jellegű cikk valamilyen témában (pl. kuka helyzet, stb). Az első évben átlag havi 5-10 db posztot közöltünk, az utóbbi egy évben már havi 20-30 posztolás a jellemző, az eddigi rekord 2017-ből havi 40 db volt.

Ezenkívül a “Vagyunk!” (nyomtatott) újságban is szoktak lenni olyan saját írású cikkek, melyek csak az újságban (ill. a menüből elérhető aloldalon, letölthető PDF-ben) olvashatóak, azaz nem kereshetőek a címkék alapján a posztok között. (Közös a szerkesztőség, így a honlap és az újság testvéreknek is tekinthetőek.)

A honlap olvasottságáról vannak tárhely statisztikáink: 2017-ben átlag havi 1.100-1.200 egyedi látogató átlag havi 1.900 db látogatást tett honlapunkon. Ezek többnyire rövid, félperces látogatások, de a legtöbb posztunkhoz elég is ennyi idő. A helytörténeti cikkek nagyobb látogatottságot generálnak, főleg, ha a Kis-Pongrác lakótelep Facebook oldalra is belinkeljük a cikket. Tekintettel arra, hogy Pongráctelep lakónépessége mintegy 1.800-2.000 fő, havi 1.100 egyedi látogató igen jó elérésnek tűnik, de ez nem mind helybeli látogató, sőt külföldi (számítógépről) is honlapunkra kattintanak – ami részben véletlen vagy egyéb nem releváns látogatás is lehet. Az pedig egyáltalán nem látszik a tárhely statisztikában, viszont a Facebook oldal látogatottságából kitűnik, hogy sok, már évek, vagy akár évtizedek óta elköltözött ember olvas szívesen Pongráctelepről, lájkol a Facebookon – többségük máshol lakik Budapesten, de vannak külföldre elszármazott, de lakótelepünk iránt ma is nosztalgiát érző ex-pongráclakók…

Összességében véve egy csendes, inkább passzív honlapként működünk (egy időben lehetett kommentelni a posztjainkat, de nem rendeltetésszerű használat miatt ezt már nem engedélyezzük), és a kevés saját írás miatt nincs igazán pezsgés, amin jó lenne javítani a későbbiekben – ehhez szívesen várjuk önkéntes szerkesztőtársak jelentkezését a pongractelep@gmail.com e-mail címen. Ugyanakkor örülünk annak, hogy 2013 ősze óta rengeteg helyi érdekű információt halmoztunk föl a honlapon, valamint az eddigi 999 db posztból egy kicsit “élő helytörténet” rajzolódik ki Pongráctelepről, ha évekkel később visszatekintünk. Honlapunk 2013. szeptemberi indulása előtt nem volt (nincs tudomásunk) előzményről, olyannyira, hogy Pongráctelep a Kis-Pongrác projekt 2011-es elindulása előtt nagyjából még említés szintjén sem létezett az interneten. Most már nagyon is láthatóan jelen vagyunk a virtuális térben is. (Egyébként a Wikipédia Pongráctelep és Kis-Pongrác projekt szócikkeit is mi írtuk 2014-2015-ben, a puszta ismeretátadáson kívül egyfajta lakótelepi imidzsformálás céljával is.)

Köszönjük az eddigi és további figyelmet, és szívesen fogadunk minden építő jellegű kritikát, javaslatot is a pongractelep@gmail.com e-mail címen.