Legyen-e parkolási övezet Pongráctelepen?

Már régóta visszatérő probléma a Pongráctelepen lakó, garázzsal nem rendelkező autótulajdonosok számára, hogy a népszerűbb Hungexpo rendezvényekre autóval érkező látogatók valósággal megszállják a vásártelep széles környékét, így elfoglalják a Salgótarjáni utcai parkolóhelyeket, sőt beállnak lakótelepünkre is, ha találnak egy-egy szabad helyet, miközben általában még rendezvénymentes időszakban is alig találnak maguknak helyet a pongráctelepi autósok. Ezen a hétvégén is zajlik éppen egy ilyen Hungexpo rendezvény, és szinte csak a mozgássérülteknek fenntartott parkolóhelyek üresek, ugyanakkor zöldsávokra is ráálltak autók, amiket éppen ott jártunkkor bírságoltak a Kőbányai Közterület-felügyelet munkatársai. Velük beszélgettünk is a pongráctelepi parkolási mizériáról és az ő lehetőségeikről, az erről írt cikkünk itt olvasható. (Egyébként tavaly néhány hétig a Google Maps-on a Hungexpo parkolójaként feliratozták a Salgótarjáni utcai parkolót, de végül törölték ezt.)

A fenti problémák mind arra vezethetőek vissza, hogy Pongráctelepen eléggé korlátozott a közterületi parkolóhelyek száma: a Csilla utcai garázsokkal együtt is csak mintegy 280 db autónak van hely az egyébként 888 lakásos lakótelepen. Hogy ez sok vagy kevés, már inkább nézőpont kérdése, elvégre ha minden lakáshoz lenne egy autó, akkor minden lehetséges zeg-zugot a tágabb környéken megtöltenének csak a pongráctelepi illetőségű személygépjárművek – azaz, ha már nincs hely vagy anyagi lehetőség parkolóház, netán mélygarázs építésére és nem utolsó sorban fenntartására, akkor bele kell törődnünk, nekünk, helybelieknek, hogy a jelenleginél több hely már nem lesz a lakótelepen – és ezt belátva ki ki eldöntheti, hogy akar-e itt lakva autót fenntartani (akár garázst vásárolva), vagy más, jobb parkolási lehetőséggel bíró helyre költözik.

Ugyanakkor teljesen érthető háborgást okoz, ha a Hungexpo rendezvények idején még ezt a relatíve kevés pongráctelepi parkolóhelyet is csökkentik a messzebbről a vásárba érkező látogatók autói. A Kis-Pongrác lakótelep Facebook oldalon már többen felvetették, hogy lehetne nálunk is díjfizetős parkolási övezet, persze csak a nem itt lakók által fizetve, és ez jó eséllyel szabadon hagyná a helybeli lakosok számára a lakótelepi és a villamos töltés oldalában lévő parkolóhelyeket. Az alábbiakban körbejárjuk a lehetőségeket egy pongráctelepi parkolási övezet kialakítására. (Az alábbi térképen jól láthatóak a kiépített parkolóhelyek és garázsok, ezenkívül a névtelen belső utcákban a menetirány szerinti oldalon, és a Gyöngyike utcában meg leet állni, míg a Csilla utca garázsos szakasza várakozni tilos táblákkal van korlátozva, mert különben nem tudnának kiállni a garázsból.)

Budapest közigazgatási területén a járművel várakozás rendjének egységes kialakítását, a várakozás díját és az üzemképtelen járművek tárolásának szabályozását alapvetően a 30/2010. (VI. 4.) Főv. Kgy. rendelet szabályozza, de mozgásteret adva a kerületi önkormányzatoknak is. Főszabály szerint munkanapokon 8-18 óra között lehet a kijelölt zónákban díjfizetés ellenében parkolni, de ettől eltérően rendelkezhet a kerületi önkormányzat – Pongráctelepen ugye éppen a jellemzően hétvégére eső Hungexpo rendezvények okoznak gondot. A parkolási díj mértéke öt fizetési sávra van felosztva. A sávok díját a fővárosi rendelet határozza meg, de a kerületi önkormányzatok sorolják be az adott területet valamelyik sávba – Kőbányán a Gyakorló utcai és Száva utcai zóna egyaránt az 5. díjtételű sávban van, ami autók esetében 175 Ft/óra parkolási díjat jelent (3 órára történő díjfizetés esetén a díjfizetés napján a várakozási üzemidő végéig további díjfizetés nélkül lehet azonos helyen várakozni). Ha lakótelepünkön is bevezetnék a díjfizetős parkolást, valószínűleg drágább sávba kellene sorolni, hiszen míg Gyakorló utcai és Száva utcai lakótelepeken a naponta autóval munkába járó ingázókat riasztja el a napi 525 Ft (havi átlag tízezer Ft) parkolási díj, addig Pongráctelepnél a Hungexpo rendezvényekre csak alkalmi látogatók jönnek, akiket az egyszeri 500 Ft parkolási költség még aligha riasztana el a lakótelepünkön parkolástól. Ugyanakkor gondoljunk azokra az idősebb pongráctelepi lakosokra is, akiket gyermekeik, unokáik kocsival jönnek meglátogatni, nekik ugyanúgy fizetni kellene  parkolásért.

Díjfizetős parkolási övezetekben a helyi lakosok úgynevezett “lakossági várakozási hozzájárulást” kérelmezhetnek, ami (akár 100 %-os) kedvezményt ad a parkolás díj alól. Ez a kedvezmény annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van, és az általa megjelölt, lakásonként legföljebb két darab személygépkocsira / motorkerékpárra / 3,5 tonnát meg nem haladó tömegű tehergépkocsira. A lakossági várakozási hozzájárulás kiadásának feltételei: (egyszeri) költségtérítés megfizetése, a várakozási díj megfizetése, a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentesség igazolása. A lakossági várakozási hozzájárulás éves várakozási díja az adott területen fizetendő egyórai várakozási díj kétszázötvenszerese – de a kerületi önkormányzat rendeletében 100 %-os kedvezményt határozhat meg az első gépjárműre. A X. kerületben a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. kezeli a jelenlegi parkolási övezeteket, a honlapjukon olvasható általános tájékoztatás alapján a helybeli lakosoknak csak ügykezelés költségtérítést kell megfizetniük (évente), ami az innen letölthető formanyomtatvány szerint bruttó 2.540 Ft, vagyis ennyi éves díjért parkolhatnak a Gyakorló és Száva utcai parkolási övezetben lakó autótulajdonosok (céges autókra és helyi intézményi dolgozók is kérhetnek ilyen lakossági várakozási hozzájárulást).

Végül szót kell még ejtenünk a parkolási övezet kialakításának egyik legfontosabb – mert komoly beruházási költséget jelentő – technikai feltételéről, a parkolási jegykiadó automaták telepítéséről is. A fővárosi rendelet szerint az automatáknak a várakozóhelyek 80%-ától 75 méteren belül elérhetőek kell legyenek, ezért az alábbi térképen próbáltunk megjelölni ránézésre és távolságmérés alapján logikusan kiválasztható helyeket parkolási jegykiadó automatáknak. Mint látható, kb. 10-11 automatával lefedhető lenne egész Pongráctelep, figyelembe véve a Csilla utca várakozni tilos szakaszát is (a garázssor előtti szakaszt).

A térképpel cikkünk végére értünk, de a parkolási övezet végső soron akkor valósulhat meg, akkor foglalkozhat vele érdemben a kerületi önkormányzat, ha érzékelhető rá a lakossági igény, amihez nem elég néhány Facebook-komment. Ezért felmérés jelleggel a Kis-Pongrác lakótelep Facebook-oldalon egy hetes szavazást hirdetünk meg, ahol arról lehet szavazni, hogy legyen-e parkolási övezet Pongráctelepen – hétvégén is? (Gyöngyike utca – Salgótarjáni utca -Pongrác út – Csilla utca által határolt terület, beleértve a határoló utcák teljes területét, azaz a Salgótarjáni utcai parkolót is.) Ha az igen szavazatok száma eléri a 150 darabot, akkor erről külön levélben tájékoztatjuk a Kőbányai Önkormányzatot, kérve a lehetőségek megvizsgálását.