Méltó helyre kerül a kőbányai helytörténeti gyűjtemény

Államalapításunk nemzeti ünnepén adunk hírt Kőbánya helytörténete megismerésének új székhelyéről, amely most épül a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény számára a Füzér utca 32. szám alatt, vagyis a Pongrác út fölötti casúti felüljáró gyalogos közlekedőjén át gyalogszerrel is viszonylag közel lesz Pongráctelephez. Az intézmény amellett, hogy méltó helye lesz Kőbánya emlékeinek, közösségi térként is szolgál majd. A beruházás alapkövének elhelyezésére 2018. augusztus 14-én került sor, D. Kovács Róbert polgármester, Radványi Gábor alpolgármester, valamint Győrffy László, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ igazgatója közreműködésével.

Az Újhegyi sétány komplex megújítása mellett a Helytörténeti közösségi tér kialakítása a másik legnagyobb TÉR_KÖZ projekt, amely szintén a Fővárosi Önkormányzat támogatásával valósul meg. A beruházás jelentős részét, 306 millió forintot, a Kőbányai Önkormányzat biztosítja, a beruházás összes költsége 320 millió forint. A munkálatok 2018. májusban kezdődtek és valószínűleg még ebben az évben befejeződnek. A beruházás egyik legfontosabb hozadéka az, hogy az eddig méltatlan körülmények között elhelyezett helytörténeti gyűjtemény is végre megfelelő körülmények közé kerülhet. (Jelenleg a Halom utca 39-ben, alagsorban, pincében látogatható.)

A Füzér utca 32 sz. alatt lévő műemlék jellegű háztömb a pincétől a padlásig, kívül és belül egyaránt felújításra kerül. Az elmúlt években az épület üresen állt, de azt megelőzően sok mindent átélhetett. A kivitelező többször találta magát szemben nem várt eseményekkel, építészeti „megoldásokkal”.

Az épületben korábban zeneiskola működött, így az tereivel, belső elrendezésével kifejezetten alkalmas egyrészt a gyűjtemény méltó bemutatására, másrészt tágas, kellemes méretű belső kertjével a közösségi funkciók széleskörű kiszolgálására is lehetőséget ad. Korábban óvodaként is funkcionált: ebből a korszakból megmaradtak – az akkori kornak megfelelő – betonmederben kialakított homokozók.

A felújítás közben két alkalommal is találtak a II. világháborús bombát. Egyáltalán nem kizárt, hogy a felújítás folyamán még hasonló „kincsekre lelünk”. Volt néhány olyan tartófal, amelynek teljesen hiányzott az alapja. Néhány belső oszlop megépítéséhez elődeinknek nem állt rendelkezésre kötőanyag, így aztán a homok „tartotta össze”, illetve pont nem tartotta össze azt. A pince boltíves teteje néhány helyen beszakadt a bontás során, mert nem tartotta szinte semmi. Ezeknek a problémáknak a gyors és szakszerű megoldása kellett ahhoz, hogy augusztus 14-én sor kerülhessen az ünnepélyes alapkő letételére és a felújítás a bontás után eljusson az építési fázisba. A falban lévő közművezetékek már elhelyezésre kerültek, az aljzatbetonozás kész, a kiállító tereket elválasztó közfalak állnak.

A későbbiekben a belső udvar is szép, rendezett zöld területté alakul át. A pincében raktárak, műhelyek és a gépészeti tér kerül kialakításra. A vízvezetékek és szennyvízhálózat, az elektromos hálózat, a hűtő és fűtő rendszer egyaránt modern technológiával készül.

A vendégtérben, a funkciónak megfelelően, új válaszfalakkal öt kiállítótér és egy nagy multifunkcionális tér, valamint ruhatár és kiszolgáló helyiségek kerülnek kialakításra. A mozgáskorlátozottak, valamint a babakocsival közlekedők részére a gyűjtemény és az udvar is egyaránt könnyen megközelíthető, azaz 100%-ban akadálymentes lesz.

A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje, és a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történik. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A korhű arculatnak megfelelően felújított épület kiváló otthont biztosít Kőbánya méltán nevezetes örökségeinek.

Forrás: Kőbánya.info