Betiltják a halogén izzók forgalmazását az Európai Unióban

Szeptember elsejétől egész Európában tilos lesz halogénizzót gyártani, és ha a raktári készletek elfogynak, onnantól forgalmazni is.

A halogénégők már vagy hatvan éve használatosak (bár mi kicsit később ismerkedtünk meg velük, Magyarországon sokáig különlegességnek számított, hétköznapi használatra ott voltak a sima wolframszálas izzók).

Halogénizzó-fajták, kép: vattenfall

A tiltás oka elsősorban a magas energiaigényük, ha mind lecserélődnek, egy évben Európa annyi áramot spórolhat meg, mint egész Portugália fogyasztása.

A tilalom alól lesznek kivételek, ilyenek a kapszula-formájú égők, melyeket elsősorban nagy fényerejű színházi és filmes világításokhoz, projektorokban használnak, a kisfeszültségű kapszulák, háztartási gépek, szagelszívók megvilágításához, és a sorba köthetők, amelyek vészkijárati világításokban találhatók leginkább.

Nézz körül a lakásban alaposan. A még mindig divatos, mennyezetre szerelhető spotlámpákban lévő izzót hamarosan le kell cserélned. Próbálj ki egy ledeset (furcsa lesz, nem a wattszám alapján kell ezentúl égőt vásárolnod, az a lényeg, hogy mennyi fényt ad le: lumenekben számolják.)

A hamarosan életbe lépő rendelkezésről a Guardian internetes oldala számolt be.

Forrás: 1.kerület.ittlakunk.hu