Szeptember 15-én: ingyenes idegenvezetés több kőbányai helyszínen

A Kulturális Örökség Napjai alkalmából több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak a társadalom egyes rétegei számára látogatható. 2018. szeptember 15-én az alábbi kőbányai helyszínekre látogathatunk el:

Kőbányai víztároló medence – 1105 Budapest, Ihász utca 29. 

Az idén 150 éves Fővárosi Vízművek szeptember 15-én 9.00 és 16. óra között ismét megnyitja legrégebbi, a társasággal csaknem egyidős, 1871-től folyamatosan üzemelő létesítménye, a Kőbányai víztároló medence kapuit.

A létesítménybe vezető lépcső áteresztő képessége miatt a bejutás csak szakaszosan lehetséges. Kérjük, olvassák el és szíveskedjenek betartani látogatási szabályzatunkat, mely honlapunkon érhető el: www.vizmuvek.hu

Ajánlott tömegközlekedéssel érkezni (95-ös busszal a Kápolna térig), mert a parkolás a környéken nehézkes.

Rákoskeresztúri Új Köztemető Nemzeti Gyászpark

Rákoskeresztúri Új Köztemető Nemzeti Gyászparkban “Akiket feledésre ítéltek” címmel indulnak séták a megadott időpontokban. A séta időtartama 1,5 óra, mely során bemutatják a temető 298-as 300-as és 301-es parcelláinak történeti hátterét, és néhány itt nyugvó mártír személyes sorsán keresztül áttekintést kaphatunk az 1945 és 1959 közötti időszak Magyarországáról.

Séta indulási ideje:

2018.09.15., szombat – 10:00
2018.09.15., szombat – 14:00

Találkozó helyszíne:

1108 Budapest, Kozma utca 8-10. Látogatóközpont

A séta előzetes regisztrációhoz kötött! Maximális létszám: 50 fő/séta. Regisztráció: regisztracio@nori.gov.hu; további információ: 1/896 3874.

Kőbányai Polgármesteri Hivatal

A Kőbányai Polgármesteri Hivatal 2018. szeptember 15-én 10:00 és 16:00 között ismét kinyitja kapuit, hogy munkatársaink „idegenvezetésével” az érdeklődőknek megmutassuk az eredeti állapotoknak megfelelően átépített, felújított hivatali épületet. A csoportok fél óránként indulnak. előzetes regisztráció nem szükséges a részvételhez.

A bejárás során a látogatók többek között megtudhatják, hogy az épület az első olyan építmény volt, mely az egyesített fővárosban elöljárósági hivatal céljára épült. Korabeli fotókkal illusztrált látványos tablókkal ismertetjük meg az elöljáróság történetét. A séta alatt bejárjuk a házat a pincétől a padlásig, megmutatjuk a napi használat során nem látogatható részeit is az épületnek.

Látogatóinknak az újonnan kialakított belső átriumban zenei csemegékkel is kedveskedünk.

Kérjük, figyeljék a www.kobanya.hu-t és a közösségi médiát, ahol hamarosan tájékoztatást adunk a végleges zenei programról!

Forrás: Kőbánya.info