Zsidó kulturális és sport célú építkezések a Józsefvárosban

A címből következően messzebb tekintünk Pongráctelep közvetlen környékénél, de jó okunk van mégis a VIII. kerület Hungária körút felőli részével is foglalkozunk időnként, részben a pongráctelepi lakosok közlekedési kapcsolatai miatt, részben egyéb okból. A mostani apropó tulajdonképpen a hónapok óta zajló “drogválság” a Hős utca környékén, így lakótelepünkön is, amely kialakulását segítik az olyan elhanyagolt, rendezetlen területek megléte is, mint például az évek óta kiűrített Józsefvárosi pályaudvar térsége, ahol romos épületekben drogtanyák működnek. Ezért fontos a pongráctelepi lakosoknak az olyan jó hír, ha egy ilyen területen felújítással vagy új beruházással új funkciót, értelmet adnak a területnek, mely így (újra) városi élettel telik meg.

Sorsok Háza

A héten adtak hírt a médiában, hogy az évek óta elkészült, de mindeddig zárt Sorsok Házát 2019-ben megnyithatják a látogatók előtt. A 444.hu cikke szerint a józsefvárosi pályaudvar Fiumei úti részén kialakított holokauszt emlékhely tulajdonosa és üzemeltetője a Köves Slomó vezető rabbi által irányított Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) lesz, a működési költséget a kormány állja. (1944-ben erről a pályaudvarról vitték vagonokban magyar állampolgárok ezreit a náci haláltáborokba.) Az építészetileg kész emlékhely-múzeum 2015 óta üresen áll, mivel a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) nem támogatta a Terror Háza Múzeum vezetője, Schmidt Mária által kidolgozott kiállítási koncepciót, míg most az állam a Mazsihiszen kívül álló EMIH-hel egyezett meg a holokausztról szóló megemlékezés módjáról. Az ezzel kapcsolatos elvi-politikai ellentétekről a 444.hu másik cikkében olvashatunk. Akárhogy is, a Sorsok Háza a Fiumei út mellett (Salgótarjáni utcától az Orczy térig) húzódik, és ha végre el kezd működni, az közelebb vihet a Józsefvárosi pályaudvar fennmaradó (jóval nagyobb) részének újrahasznosításához, és ezzel a drogtanyák felszámolásához.

Sorsok Háza az Orczy tér felől. Fotó: hvg.hu

Sportpark

A másik józsefvárosi beruházás kicsit közelebb esik Pongráctelephez, bár ez inkább csak a tervrajzokból derül ki. A Kerepesi úton a vasútvonalak és az Aréna Pláza közötti területen évtizedekig működött, de már évek óta bezárt Taurus gumigyár épületeit ez évben teljesen lebontották, bár még most is jelentős sitthegyek várnak elszállításra. Az így kialakult hatalmas építési területen, valamint ennek déli folytatásában a az MTK sportpályák területén egészen a Salgótarjáni utcáig egy hatalmas ún. Sportparkot tervez az állam felépíteni, amely a 2019. július 29. és augusztus 7. között Magyarországon rendezendő Maccabi Európa Játékok központi helyszíne lenne. A “Zsidó Európa Bajnokság” megrendezéséig már kevesebb, mint egy év van hátra, de az építkezés még nem kezdődött el, mert másodjára is eredménytelen lett az erre kiírt közbeszerzési pályázat. Erről a 168 óra hetilap tudósított, de nem sikerült további információkat szereznie az érintett állami és zsidó szervezetektől, így jelen állás szerint bizonytalan a Sportpark megvalósulása (hiszen időhiány esetén a meglévő egyéb budapesti sportlétesítményekbe szétszórva is meg lehet szervezni a budapesti Maccabi Európa Játékokat). Pongráctelepi szempontból örvendetes lenne a Sportpark felépülése, mert azzal újabb elhagyatott, rendetlen állapotú térség kerülne vissza a városi életbe. Az alábbi tervrajz szerint a Sportpark főbejárata ugyan a Kerepesi úton lenne, de mivel a vasút mellett egészen a Salgótarjáni utcáig érne, itt is lenne egy gyalogos bejárat. Ehhez a 37-es villamos pályája mellett egy külön gyalogoshidat is építenének a vasút fölött. Vagyis az itteni bejárat körül is (remélhetőleg) civilizálnák a jelenleg elvadult, drogosok járta környéket.

A térkép bal széle észak (Kerepesi út), jobb széle dél (Salgótarjáni utca, 37-es villamos vonala). Jobb felső sarokban az MTK stadion (16).

Zsidó temető

Végül a Fiumei Úti Sírkert délkeleti sarkában lévő Salgótarjáni Utcai Zsidó Temető ugyan jelenleg olyan romos, szintén évtizedek óta elhanyagolt állapotban van, de 2016-ban a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) vette kezelésébe, azzal a céllal, hogy folyamatos rekonstrukció eredményeként a temető világörökségi színhellyé váljon, és a felújítás után legalább annyian látogassák, mint a prágai zsidó temetőt. Igazából, ha a jövő évi Maccabi Európai Játékok a jelenleg tervben lévő helyszínen kerülne megrendezésre, akkorra már illene befejezni a szomszédos zsidó temető felújítását is, ami viszont szintén nem kis feladat. Mivel az 1874-ben megnyitott temetőbe sok gazdag zsidó család temetkezett, sok a műemléki értékű síremlék, melyek restaurálása időigényes, valamint a temető kerítése, Salgótarjáni utcai bejárata (a 37-es villamos megállójánál), ravatalozója is erős felújításra szorul. A munkálatok már megkezdődtek, de nincs hír arról, mikorra lesz kész, és mikortól válhat ez a temető egyfajta turisztikai látnivalóvá (szervezett csoportokban most is lehet látogatni, ilyen alkalmakról mi hírt szoktunk adni). Mindenesetre, ha majd eljön ez az idő, ez megint csak szűkíti az elhanyagolt, rendezetlen területek kiterjedését a 37-es villamos VIII. kerületi vonala mentén, gyakorlatilag már csak a villamospálya déli oldalán, a Józsefvárosi pályaudvar területe marad hátra, mint újrahasznosításra váró “rozsdaövezet”.

A Salgótarjáni utcai zsidó temető bejárata (Fotó: Mónus Márton/MTI)