Poloskainvázió: ötletek a büdös bogarak ellen

Évek óta, októberben visszatérő téma a poloskainvázió, amiről minden évben kimerítően részletes cikkeket olvashatunk a médiában. Ma is két figyelemre méltó cikk jelent meg, melyeket röviden ismertetünk.

Ázsiai márványospoloska.

A 10.kerület.ittlakunk.hu olvasók ötleteit sorolja fel, hogyan szabadulhatunk meg a lakásba behatoló, vagy csak próbálkozó poloskáktól, bár ezek a módszerek nem mindig működnek.

  • A legegyszerűbb módszer, ha egyszerűen felporszívózzuk őket, majd a porzsákban levő poloskákat széttapossuk (ha nem eldobható a porzsák, akkor öntsük át a tartalmát porszívózás után egy zacskóba és abban tapossuk el a büdös bogarakat).
  • Emellett a szúnyogháló is segíthet, azon nem tudnak átmászni a bogarak, feltéve, ha a háló sérülésmentes.
  • A vegyszerek közül is akad olyan, melyről többen állítják, hatékony: érdemes lehet kipróbálni a Biokillt, melyet olvasóink szerint az ablakok és ajtók környékére kell fújni. Ahogy a flakonon a tájékoztató írja, nem azonnal, hanem késleltetve hat, de sokak szerint valóban hatásos a poloskák ellen.
  • Van, aki a fokhagymára esküszik: fokhagymával kell bekenni az ablakokat és nem jönnek be a bogarak. Nem biztos, hogy kellemes szag lesz tőle a lakásban, de ha hatékony, megéri.
  • Egy másik tanács szerint fogjuk meg őket és egyszerűen húzzuk le a wc-ben. Remélhetőleg nem másznak vissza…
  • A szódabikarbónás módszer is közkedvelt, bár nem biztos, hogy tényleg hat: eszerint egy kávéskanál szódabikarbónát kell összekeverni 1 evőkanál ecettel és egy kevés (2,5 deci) vízzel, majd ezt ráfújni az ablakok, ajtók környékére.
  • Végül pedig egy érdekes ötlet: egy tálcára vagy tálba mosószeres vizet öntünk és este egy lámpával megvilágítva az ablaknál hagyjuk. A bogarak beleszállnak (a fény miatt) és elpusztulnak reggelre.
  • Létezik továbbá egy vákuumos poloskaelkapó eszköz is, ami segít begyűjteni a zavaró poloskákat. Az USB-ről tölthető szerkezet úgy működik, mint egy porszívó: felszippantja a bogarakat egy műanyag csőbe.

Az Index mai cikke pedig elrettentő olvasói fotókat közöl és részletes leírást a poloskákról, sokféleségükről, eredetükről. Így megtudhatjuk ebből a cikkből, hogy vannak “rendes” magyar poloskafajok, amelyek a természetben élnek, nem jönnek be lakott területre, míg a lakásokba (az egyre hűvösebb idő elől) behúzódó fajok “külföldi” jövevények. A vándorpoloskák a Balkán-félszigetről terjedtek el az éghajlat melegedésével, míg az ázsiai márványos poloskák Kínából jutottak be valószínűleg repülőgépes szállítmánnyal, mert a fővárosban terjedtek el, de nagyon. Sajnos, a hazánkban honos élővilág még nem szokott hozzá a jövevény poloskafajokhoz, pedig az ideális irtási módszerűk az lenne, ha rákapnának az ízükre a rovarevő madarak…

FRISSÍTÉS: az Index másnapi cikkében újabb lakossági tapasztalatokat osztott meg a poloskairtásban: imádkozó sáska, kaszáspók, kaméleon, bizonyos irtószerek, stb.

Fotó: Index/Shutterstock