Hamarosan megnyílik új helyén a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény

A végéhez ért a Helytörténeti Gyűjtemény új épületének felújítása, immár a műszaki átadás is megtörtént. Ezzel a gyűjtemény hamarosan a méltó helyére, a Füzér utca 32. alatti 135 éves épületbe kerülhet – számolt be a Kőbányai Hírek. A műszaki átadással a szakemberek végeztek a falak és a csövek festésével, helyükre kerültek a lámpatestek, valamint beüzemelték a hűtő-fűtő rendszert is. Ezzel párhuzamosan a belső udvaron a felújított tűzfal festése is befejeződött, a munkások az állványzatot is elbontották. A Füzér utca 32. alatt tavaly májusban kezdődtek a munkák, a beruházás értéke 320 millió forint. Az összeg nagy részét Kőbánya állja – 304 millió forintot –, míg a főváros a városrehabilitációs keretből 14 millió forinttal járul a költségekhez. (Az alábbi fotók D. Kovács Róbert kőbányai polgármester Facebook oldaláról vannak.)

2018 májusában elkezdődtek a munkálatok a Füzér utca 32. szám alatti ingatlanban, ahol az önkormányzat méltó elhelyezést alakít ki a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény számára. A több, mint 100 éves épületrész teljesen megújul, a használaton kívül kissé elvadult volt óvodai játszóudvar szép zöld belsőudvarrá, közösségi területté alakul át. A homlokzati részen a helyi építészeti védettség miatt a nyílászárók cseréje, valamint a bejárati kapuk felújítása az eredeti állapotnak megfelelően történik. Ugyanez vonatkozik az épület külső és belső burkolatára is. A mozgáskorlátozottak, valamint a nehezebben járók és a babakocsival közlekedők részére a gyűjtemény és az udvar is egyaránt könnyen megközelíthető, azaz teljesen akadálymentes lesz.

A kiállítóterek úgy kerülnek kialakításra, hogy mozgatható válaszfalakkal mindig az igényeknek megfelelően, költséges bontások nélkül lehessen átalakítani azokat. A ruhatár és egyéb kiszolgáló egységek növelik a hely komfortosságát. A pincében a raktárak, műhelyek és a gépészeti berendezések kapnak helyet. Ez a korhű arculatnak megfelelően felújított, de modern épület lesz a közeljövőben a Kőbányai Helytörténeti Gyűjtemény új otthona, ahol méltó körülmények között végezheti feladatát az intézmény: gyűjtheti, óvhatja, őrizheti és érdekesen bemutathatja Kőbánya múltjának értékeit.

A megnyitóra mi is elmegyünk, és majd részletes riportot közlünk a teljesen megújult Helytörténeti Gyűjteményről – hátha lesz helye ott Pongráctelep említésének, netán bemutatásának is…

Forrás: Kőbánya.info