Lassan halad a Hős utcai lakások felvásárlása

A hvg.hu tegnapi cikke hosszabban ír a Hős utcai gettó felszámolásának lassú haladásáról.

Terv szerint ez év végéig le kéne bontani a Hős utca 15. A és B tömbjét, az önkormányzat folyamatosan vásárolja fel az ott lakók lakásait. A hvg.hu birtokába került egy értékbecslés, amely még úgy is jóval magasabb árat állapít meg az egyik lakás esetében, hogy azt a szabad piacon nem lehet értékesíteni. Közben egy bírósági döntés értelmében egyelőre mégsem zárhatják le kerítéssel a telepet, miközben a hirtelen meleg és a szemét miatt pedig megjelentek a patkányok is.

Fotó: Kauffman Balázs / hvg.hu

Tavaly év végi adatok szerint az összesen 317 albetétből álló társasházban közel 190 lakás már az önkormányzat birtokába került, mintegy 120 magántulajdonú ingatlan esetében még folytak a tárgyalások. A hvg.hu úgy értesült, jelenleg nagyjából 100 lakásról kell még megegyezni. Ezen túl 36 önkormányzati lakásból 12 határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkező bérlőt kell elhelyeznie az önkormányzatnak, a többi 12 határozott időre szerződővel és a szerződés nélkül itt élő illegális lakásfoglalókkal nem lehet tudni, mi lesz. A hvg.hu úgy tudja, hogy néhány határozott idejű szerződéssel rendelkezőnek is hajlandó másik lakást biztosítani az önkormányzat, ám az elmúlt hetekben mind a határozott, mind a határozatlan idejű bérleti szerződéssel rendelkezők teljes bizonytalanságba kerültek.

2017 legvégén Kőbánya 2,1 milliárd forintot kapott a kormánytól. A cél az volt, hogy 2019 decemberére lebontsák a két épületet, a Hős utca 15/A-t és a 15/B-t. A Hős utcai lakások megvásárlásra a teljes összegből 1,1 milliárdot költenek. Felújításra és ingatlanvásárlásra – vagyis új lakásokra – 225 milliót költhetnek, bérleti jogviszony megvásárlására 96 millió forintot adhatnak ki. Az állammal kötött támogatási okiratban lakásonként hétmillió forintot terveztek be. De a kőbányai önkormányzat eleinte csak 3-3,5 millió, újabban már 4-4,5 millió Ft vételárat kínál a lakástulajdonosknak, esetleg önkormányzati bérlakást, de csak határozott idejű szerződéssel. A polgármester azzal indokolta a kínált árakat, hogy a Hős utcában nem érvényesülnek a piaci viszonyok. További részletek a cikkben.

Forrás: hvg.hu