Az első TeSzedd! esemény volt ma Pongráctelepen

A főszervező ITM által biztosított kellékek.

Kissé amatőr szervezéssel, de sikeresen lezajlott az első TeSzedd! közösségi szemétfelszedés Pongráctelepen. A 20 fokos, ragyogó szombat délutáni napsütésben összesen 14 felnőtt iratkozott fel a jelenléti ívre, plusz egy kisgyerek vettek részt a szemétgyűjtésben. A TeSzedd! főszervezője, az ITM ingyen biztosította a gumikesztyűket és a logós zsákokat gyorskötözőkkel. Szerencsére, volt, aki hozott magával olyan nyeles lapátot és seprűt, amivel hajlongás nélkül is lehetett pl. a csikkeket összesöpörni.

A Pongrác Közösségi Háztól a Pongrác út felé haladva eleinte nem volt sok szemét, általánosságban nem vészes a szeméthelyzet lakótelepünkön, de aztán jöttek a gócpontok: a Család szobor körüli téren, díszcserjésben rengeteg csikk és kupak volt, majd a Pongrác út menti kis parkban is volt mit felszedni, és különösen sok kis szemét volt a 95-ös busz megállójában. Innen kétfelé vált a társaság, egyesek a Csilla utcai garázsokhoz, mások a 37-es villamos megállójához és a Salgótarjáni utcába vonultak, ezek szintén szemetes gócpontoknak bizonyultak. És itt fogyott el az energia és idő, vagyis csak Pongráctelep kb. egyharmadán munkálkodtak a TeSzedd! önkéntesek, de így is elégedetten halmozták fel a zsákokat a kijelölt gyűjtőponton, a Csilla utca Pongrác úti végénél, a MÁV-töltés melletti kis járdán. (Innen várhatóan hátfőn szállítják el a zsákokat.)

Szemétgyűjtés közben beszélgetve kiderült, hogy a helyben lakó önkéntesek között volt olyan fiatal pár, akik albérlőként Pongráctelepen lakva csupán az egyetemi tanulmányaik idejére költöztek fel Pestre, és most nyáron már haza is térnek szülővárosukba, mégis lelkesen jöttek ma szemetet szedni, tiszteletre méltó példát adva arra, hogy albérlőként is igényes lehet az ember a tágabb lakókörnyezetére. De még náluk is örömtelibb meglepetés volt, amikor egy fiú és két lány a búcsúzáskor elmondta, hogy ők igazából Angyalföldön laktak, ám mivel arrafelé nem találtak nekik megfelelő időbeosztású TeSzedd! eseményt, végül minket választottak, és idáig, Kőbányáig jöttek szemetet szedni, olyan fontosnak érezték a közösségi tevékenységet a tisztább környezetért… A legtöbb Pongráctelepen lakó résztvevő fiatal, nemrég ideköltözött lakó volt, de jött nagymama is lányával és unokájával, valamint velünk szedte a szemetet Gál Judit önkormányzati képviselő is. Mindenkinek köszönjük a részvételt!

A jövőre nézve mindenképpen ismétlésre érdemesnek bizonyult a mai közösségi szemétszedés, de legközelebb jobban meg kell majd szervezni. Így például jobban meghirdetve, dupla ennyi résztvevővel jó eséllyel egész Pongráctelepet meg lehetett volna tisztítani két óra alatt. (Hosszabb idősáv érezhetően fárasztó tud már lenni.) Jobban oda kell figyelni a fotózásra is, mert sajnos nem készült csoportkép induláskor, később pedig már jobban szétszóródott a társaság, ezért csak elszórt fotókat tudunk közreadni, sajnos. És elgondolkodtató a csikkhelyzet: egy-két kirakott konzervdobozon kívül igazából nincs hova rakni az elszívott csikket, mert annyira azért tudatosak az utcán cigizők, hogy nem dobják a lakótelepi kis utcai szemetesekbe a még parázsló csikket. Ezért hamarosan új, messziről felismerhető grafikával díszített konzervdobozokat fogunk kirakni a pongráctelepi szemetesekre, remélve, hogy ezzel sikerül érdemben javítani a csikk állapotokat. Persze, az ideális az lenne, ha szemetelésre hajlamos emberek kevesebbet szemetelnének, azaz a megfelelő helyre raknák a hulladékot…

Végül szót kell ejtenünk arról, amire a TeSzedd!-nek nincs ráhatása: csak háztartási jellegű szemetet gyűjthettünk, miközben a Csilla utcában a garázsok mögött ennél komolyabb hulladékok várnak az elszállításra: raklapok, ponyvák, autóüvegek, gumiabroncsok (reméljük, hogy nem a Pongrác út mellett működő gumis és autóüveges műhelyekből). A garázssor hátsó fertályáról készített fotósorozatot rövidesen külön cikkben közöljük, és írásban megkérjük az FKF Zrt.-t ezen nem éppen háztartási hulladékok “kezelésére”.