Már lehet próba előadásokra jelentkezni az Eiffel Műhelyházba

Az építkezés hivatalos plakátfelirata szerint már 2018 végére be kellett volna fejezni, de jelen állás szerint nagyjából idén ősszel adják át teljesen a volt MÁV Északi Járműjavító területén az Operaház Eiffel Műhelyházát. A műemlék Eiffel-csarnok szerkezeti felújítása már kész, jelenleg a belsőépítészet zajlik, és majd komolyabb parkosítás is lesz a csarnok körül. Azonban április közepe óta már rendszeresen próbálnak a művészek itt, a Bánffy-színpadon, sőt, próba előadásokra is lehet ingyen jegyet igényelni az opera.hu honlapon. Pontosabban, június végéig már elfogytak az ingyenjegyek is, így mi is csak az előtérig jutottunk el, de egy olvasónk már előadásról is tudott készíteni fotókat, így saját és olvasói fényképeken láthatjuk kívülről és belülről is a lassan elkészülő Eiffel Műhelyházat. (A repertoárban már szeptemberi előadások is vannak ide szervezve, de azokra még nem lehet jegyet venni.)

A bejutás egyelőre még gyalogosan is körülményes, az Északi Járműjavító nevű villamosmegállóból…

Az aulában már kezd kialakulni a nagyszabású beltér, oldalt egy hajdanában itt gyártott vagy javított gőzmozdonnyal.

A plakát szerint már 2018 végére be kellett volna fejezni, igaz a Kőbányai úton sem járnak még CAF villamosok, mint a látványterven. A képen ugyan nem látszik, de a hosszú Eiffel-csarnok túlsó vége légvonalban mindössze pár száz méterre van a Csilla utca – Gyöngyike utca sarkától. Persze Pongráctelepről a vasúti magastöltések miatt csak jókora kerülővel lehet megközelíteni a Műhelyházat.

A Műhelyház előtt majd közterület lesz a villamosmegállóig. Addigra talán már a 28-as vonalára is jut az idén érkező új CAF villamosokból…

Már igazi közönség az aulában, egy próbaelőadás előtt. (olvasónk fotója)

És maga a próbaelőadás. Az összetolható, magas nézőtérről moziszerű magasságból jól rá lehet látni a zenekari árokra is. (olvasónk fotója)