Önkormányzati választás október 13-án – hasznos tudnivalók

2014 után újra önkormányzati választások lesznek Magyarországon, a kitűzött napon, október 13-án helyi önkormányzati képviselőket és polgármestereket, valamint nemzetiségi önkormányzati képviselőket lehet választani.

Európai uniós előírások és a magyar alaptörvény szerint minden, Magyarország területén lakóhellyel rendelkező nagykorú magyar és európai uniós állampolgárt megillet az a jog, hogy a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásán választó legyen (ez az úgynevezett aktív választójog). Részt vehetnek a választásban a magyarországi lakóhellyel rendelkező, menekültként, bevándoroltként vagy letelepedettként elismert nagykorú személyek is. Nincs választójoga annak, akit a bíróság a választójogból kizárt bűncselekmény elkövetése vagy belátási képességének korlátozottsága miatt, vagy kiskorú.

A választási értesítőket már mindenkinek kézbesítették, de ha valaki mégsem kapta meg, akkor azt a helyi választási irodánál – a kerületi jegyzőnél – jelezheti, kérhet is új értesítőt, és ellenőrizheti is, hogy rajta van-e a listán. A választási névjegyzék a 2019. augusztus 7-i névjegyzéki adatok alapján készült, szóval, ha e dátum után költözik a választópolgár, jelentkezik be be valahova, akkor a mostani lakcíme szerinti jegyzőnél kell tisztáznia a dolgokat (amennyiben szavazni akar).

Személyesen kell a voksot leadni, a személyazonosságot pedig igazolni kell, érvényes személyi igazolvánnyal, vagy útlevéllel vagy jogosítvánnyal és a lakcímkártyával.

Az önkormányzati választáson mindenki csak a saját lakóhelye szerinti szavazókörben szavazhat. (Pongráctelepi lakosoknak a Pataki Szakgimnáziumban lesz a szavazókörük.)

De aki bejelentett tartózkodási hellyel is rendelkezik, választhat, hogy melyik település önkormányzatának megválasztásában szeretne részt venni. Ha úgy dönt, hogy a tartózkodási helyén szeretne szavazni, akkor kérheti átjelentkezését a lakcíme szerinti választási irodától.

Átjelentkezni október 9-én (szerda) 16 óráig, kizárólag a választás kitűzését megelőzően legalább harminc nappal (vagyis június 26-ig) létesített tartózkodási helyre lehet azzal a feltétellel, hogy a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig (október 13-ig) tart.

A szavazás során Budapesten három személyről dönthetünk, ki legyen a kerületi önkormányzati képviselőnk (Laposdűlő városrészben), a X. kerületi polgármester és a budapesti főpolgármester. Következő cikkünkben a Pongráctelepet is magában foglaló 1. sz. választókörzetet és az itt választható jelölteket mutatjuk be.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu