Önkormányzati választás október 13-án – kikre szavazhatunk?

Tegnap, augusztus 24-én elindult a hivatalos választási kampány a 2019. október 13-i helyi önkormányzati választásokra, ami kezdetben a jelöléshez szükséges aláírások gyűjtéséről szól, így ne csodálkozzunk, ha becsöngetnek hozzánk a napokban. Persze az várható, hogy a kormánypárti és főbb ellenzéki jelöltek mind összegyűjtik a választhatósághoz szükséges számú aláírást, ezért már most bemutatjuk az érdemi jelölteket, csak a Pongráctelepet is magában foglaló 1. sz. kőbányai választókörzetben. (A végleges jelölt listában előfordulhatnak majd most még nem ismert, kisebb pártok jelöltjei és pártonkívüli, független jelöltek is,  őket majd akkor mutatjuk be.) A végleges kőbányai jelöltek hivatalos listáját egyébként a Nemzeti Választási Iroda megfelelő aloldalán is láthatjuk majd.

A szavazás során Budapesten, Pongráctelepen három személyről dönthetünk: ki legyen a kerületi önkormányzati képviselőnk, a X. kerületi polgármester és a budapesti főpolgármester. (A szavazás technikai részleteiről tegnapi cikkünkben írtunk, még részletesebben pedig a 10.kerület.ittlakunk.hu választási kisokosában lehet olvasni róla.)

Maga az 1 .sz. egyéni választókörzet (EVK) leírása a Kőbánya.hu hivatalos önkormányzati honlapon és a valasztas.hu még hivatalosabb oldalon található meg. Ezek szerint az 1. sz. egyéni választókörzet (EVK) majdnem teljes Laposdűlő városrészt lefedi, csak a Kőbányai út – Pongrác út sarkánál lakók tartoznak másik választókörzethez – ugyanis a kőbányai EVK-k úgy vannak kialakítva, hogy nagyjából egyenlő a lakosságszámuk. Legalábbis a Kőbánya.hu a (teljes) lakosságszámot közli,  e szerint a X. kerület EVK-jaiban egyaránt 6.100-6.300 lakos van, az 1. sz. választókörzetben konkrétan 6.259 fő – de nem egyértelmű, hogy ez idei adat, vagy korábbi évből való. A valasztas.hu már a névjegyzékbe felvett választópolgárok számát közli, szavazókörökre lebontva, ez alapján a Kőbánya 1. sz. választókörzetében a most októberi önkormányzati választásra összesen 4.655 választópolgárt vettek listára, ezen belül pedig a Pongráctelepet magában foglaló 4. és 5. sz. szavazókörben összesen 1.276 választópolgár van – ami egyébként jóval elmarad a 2010-es 1.438 főtől… (A Kőbánya.hu oldalon az 1. sz. választókörzet aloldalán a kapcsolódó dokumentumok cím alatt belinkelt szavazóköri PDF-ekben 2010. júliusi választópolgár létszám listák láthatóak házszámra lebontva.)

Kőbánya 1. sz. egyéni választókörzete (1. EVK) nem hivatalos térképe az 1-7. sz. szavazókörrel. A 4. és 5. szavazókörök fedik le Pongráctelepet.

Alábbiakban röviden bemutatjuk a két pongráctelepi szavazókörben már (szinte) biztosan beikszelhető jelölteket.

Az 1. sz. választókörzet jelenlegi képviselője: Gál Judit (Fidesz), aki újra indul az idei választáson, a Fidesz jelölésében. Képviselői oldala a Kőbánya.hu-n itt érhető el, egyébként a képviselői fogadóóráit a Pongrác Közösségi Házban tartja. Képviselői munkája mellett gyakorló pedagógus, a Bem József Általános Iskola igazgatója. Saját politikusi honlapot, Facebook oldalt nem találtunk.

Több ellenzéki párt közös képviselőjelöltje Papp Zoltán, aki a Demokratikus Koalíció (DK) jelöltjeként bírja további ellenzéki pártok támogatását is: Magyar Szocialista Párt (MSZP), Momentum, Párbeszéd Magyarországért (PM), melyek így nem állítottak saját jelöltet az 1. sz. választókörzetben. (Egyébként a jelek szerint Papp Zoltán házastársa Patay-Papp Vivien Judit (DK), aki a 8. sz. választókörzetben szintén a fenti pártok közös jelöltjeként indul, és aki 2014-ben még a mi választókörzetünkben volt a Demokratikus Koalíció képviselőjelöltje.) Neki sem találtunk politikusi honlapot, Facebook-oldalt.

A Lehet Más a Politika (LMP) és a Jobbik kimaradt az ellenzéki összefogásból, saját jelölteket indítanak minden kőbányai egyéni választókörzetben, így az 1. számúban is:

Gránicz Tamás (LMP) a MÁV-telepi Wesley János Általános Iskola igazgatója.
A Facebookon még nem találtunk politikusi oldalt.

 

 

Fodor György (Jobbik) – neki sem találtunk politikusi Facebook (vagy egyéb) oldalt. 

 

Fentieken kívül elképzelhető, hogy még pár olyan kisebb párt, mint pl. a Munkáspárt, valamint egy-két pártonkívüli magánszemély is elegendő aláírást gyűjt össze az egyéni képviselői jelöléshez.

 

Kőbánya polgármesterének megválasztásán újrázni próbál a jelenlegi városvezető D. Kovács Róbert Antal (Fidesz), aki azóta bővítette ki a nevét, hogy a Kápolna utca környéki 6. sz. választókörzet tavalyi pótválasztásán a Momentum színeiben indult, és most szintén a fenti pártok közös jelöltje Kovács Róbert (de már a 12. egyéni választókörzetben?). Egyébként 2006-ig a Bem József Általános iskolában tanított, igazgatója is volt, így ő polgármesterként is kötődik az 1. sz. választókörzethez. A X. kerületi polgármester hivatalos oldala itt érhető el. Ezenkívül van politikusi Facebook oldala is.

A jelenlegi polgármester első számú kihívója az MSZP által jelölt Somlyódy Csaba, akit támogat a Demokratikus Koalíció (DK), a Momentum, a Párbeszéd Magyarországért (PM) is. Somlyódy Csaba a most véget érő ciklusban listán bejutott önkormányzati képviselő, így neki is van hivatalos oldala, valamint politikusi honlapja és Facebook oldala is. A kőbányai LMP bár saját egyéni képviselőket jelölt, de támogatja Somlyódy Csaba X. kerületi polgármesteri jelölését. A Jobbiktól nem találtunk sem kerületi polgármester jelöltet, sem nyilatkozatot, csak egyéni képviselőjelölteket neveztek meg a Facebook oldalukon.

Végül a budapesti főpolgármester választáson sok jelölt van, de mi csak a regnáló Tarlós Istvánt (Fidesz jelöltje) és a fő ellenzéki kihívóját, Karácsony Gergelyt tartjuk említésre méltónak. Ők ketten elég sokat is szerepelnek a médiában, így nem is linkelünk hozzájuk semmit, meg ugye a főpolgármesteri kampányban már nagyítóval sem találnánk pongráctelepi kapcsolódást.

Következő cikkünkben a jelöltek programjait ismertetjük, főleg lakótelepünkre koncentrálva.