Játszótér felújítás – öröm, némi ürömmel

Furcsán alakult ez a játszótérfelújítás, ezért nem tudunk felhőtlenül örülni a felújított játszótérnek. A Kőbányai Önkormányzat főleg állami pályázati támogatásból már július elején beépíttetett új játékokat, majd két hónapig nem csináltak semmit, viszont lelakatolták a kapukat az építési munkálatokra hivatkozva, azaz szinte az egész nyári szünetben nem használhatták a játszóteret a pongráctelepi gyerekek. A lakótelepi szülők többször írtak az önkormányzatnak, mi is írtunk a játszóteret üzemeltető Kőkertnek, de választ nem kaptunk. Miután véget ért a vakáció, szeptember első hetétől végre újra lehet használni a játszóteret, és most, szeptember 6-án délután jó látni a szinte gyermeknapi zsongást, de a szülők további zavaró dolgokra is felhívták a figyelmünket.

Az új, legkisebb gyerekeknek épített homokozóvár népszerű, de szinte “kicsordul” belőle a homok, annyira teletöltötték. A játszótér túloldalán jó az új hinta, és látszik némi törekvés egy leválasztott, önálló homokozó kialakítására, de jobb lett volna az itt látható játékok alá gumiszőnyeget rakni, mint ahogy a pongráctelepi játszótérrel egy felújítási csomagban szereplő másik három kőbányai játszótéren, vagy a teljesen új játszótereken is csinálják. A szomszédos társasházak lakóit a szél által ablakokba fújt homok zavarja, ezt jelentősen csökkentené a csak a tényleges homokozóra redukált terület, magasabb padkával.

Kihasználatlan helyek is vannak a játszótéren: leginkább az alábbi fotón látható szakaszon (a közösségi házzal szemközti) kerítés melletti sávban szélhordta homok és díszcserje helyett jobban örülnének fűnek és padoknak a pongráctelepi kisgyermekes szülők. (Eredetileg a szemközti társasház, VII. épület közvetlen közelében volt pár pad és asztal, azokat át lehetett volna rakni ide, egyenlő távolságra a játszótérrel szomszédos társasházaktól.)

A játszótéri kertészettel kapcsolatban több anyuka említette, hogy a játszótér szélén tövises bokrok, vagy éppen bogyós növények vannak, amik a szaladgáló, kíváncsi kisgyerekekre veszélyesek lehetnek, erre e-mailben felhívjuk majd a játszóteret fenntartó Kőkert Kft. figyelmét.

Végül egy furcsa, frissen térkövezett rész: nem világos, mi a funkciója. Optimális esetben esetleg ide raknak még pár új padot, asztalt, azért kell az “alapozás”. Remélhetőleg nem a fotón látható kerítéskapuhoz egészítették ki a sétányt az új térkövezéssel. A játszótér ezen, egyedül kétszárnyú kapuját még a kerítés építésekor, 2015-ben fordítva szerelték fel, a térköves sétányon lévő kapuszárny helyett a fotón tőle balra lévő másik szárnyat lehetett nyitni-csukni, ami nemcsak bénán nézett ki, de emiatt az emberek kitaposták a kapuszárny körül a füvet a puszta földig. Már 2015-ben, és azóta többször is felhívtuk az önkormányzat illetve a Kőkert Kft. figyelmét (legutóbb most júliusban), kérve a kapuszárnyak helyes irányba cserélését, érthetetlen, hogy miért kellett idáig várni erre az egyszerű műveletre.

Összességében véve azért nagyon jó, hogy több új játékkal, és a 6 évesnél kisebb gyermekekre is gondolva bővült a pongráctelepi játszótér, csak egy kicsivel több figyelmesség, igényesség még ráférne.