1956, Pongráctelep

Lakótelepünkön nem folytak 56-os harcok, arról sem tudunk, hogy pongráctelepi lakosok részt vettek volna a belvárosi vagy kőbányai harcokban a bevonuló szovjet csapatok ellen. Sajnos, így is lettek pongráctelepi áldozatai 1956-nak, akikre mai napon emlékezünk. Ma van az évfordulója annak, hogy 1956. november 6-án a bevonuló, megszálló szovjet csapatok tisztázatlan körülmények között lelőttek kilenc pongráctelepi fiatalembert a mai Hungexpo területén, valamint egy fiatalasszonyt a régi 1. épület (mai Salgótarjáni utca 63. társasház) D lépcsőházában. A szovjet elnyomás vétlen áldozatai ma az Újköztemető 18-as parcellájában nyugszanak egymás mellett, emléktáblájuk pedig a volt közfürdő épületén látható (dr. Bíró Gáspár kortárs hajdani pongráctelepi lakos domborművével). 1956 hatvanadik évfordulójára írt helytörténeti cikksorozatunk itt olvasható összegyűjtve, valamint a Vagyunk! című nyomtatott lakótelepi hírlevél 2016. novemberi számában is olvashatunk cikkeket lakótelepünk 56-járól.

Információink szerint lassan véget ér az évek óta folyamatban lévő ügyészségi nyomozás a pongráctelepi fiatalok halálával kapcsolatban, talán jövő ilyenkor már “hivatalos” beszámolóról adhatunk hírt ezzel kapcsolatban.

Pongráctelep 1956-os áldozatainak emléktáblája Dr. Bíró Gáspár volt pongráctelepi lakos domborművével a Pongrác Közösségi Ház (hajdani közfürdő) falán.