Kis ábrándozás a Csilla utcai vasúti deltáról

Ma írt arról az Index, hogy lehetővé tenné a kormány, hogy a MÁV eladja az üresen pangó telkeit. A MÁV óriási ingatlantulajdonos a vasúti hálózat és a hozzá kapcsoló létesítmények révén. A terület nagy része funkcionális (pálya, állomásépület, stb.), de van egy csomó olyan telke is a vasúttársaságnak, aminek csak kis részét használja ki, a maradék pusztán nyűgöt jelent.

Megszabadulni tőlük azonban nem lehet, mert jelenleg az országos törzshálózati vasúti pályák részeként vannak nyilvántartva, ezek pedig kizárólagos állami tulajdonú nemzeti vagyonként forgalomképtelenek. Ezt a helyzetet kezelné egy kedden, a vagyongazdálkodási salátatörvényben beadott módosítás, amely a vasúttörvénybe, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvénybe és az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvénybe is belenyúl.

Mindez annyiban érdekes Pongráctelep számára, hogy a Csilla utcai vasúti töltés túloldalán van egy viszonylag nagy kiterjedésű vasúti delta (háromszög), mely talán sosem volt kihasználva, jelenleg is üres puszta, nyugati oldalán erdősávval. Ránézésre elférne itt például egy kis sporttelep, vagy közösségi kertészet. De a megközelítés nincs kiépítve, és valószínűleg irreálisan drága is lenne a Csilla vagy Horog utca felől egy aluljáró-feljáró kiépítése. Így aligha fogja a MÁV leválasztani és eladó telekként meghirdetni a vasúti deltát vagy egy részét, de azért az alábbi térképet elnézve elábrándoztunk egy kicsit.

A térkép egymást követő kattintásokkal kinagyítható! (Open Street Map)

Addig is valószínűleg hajléktalanok tanyázhatnak itt is, mint a vasúti töltés Horog utcai oldalán. Valószínűleg augusztusban is egy hajléktalant gázolhatott halálra a vonat a Csilla utca kutyafuttató felőli végénél, mert a jobbára éjjelente itt dolgozó pályamunkásokon kívül tényleg nincs senkinek keresnivalója a töltések által közrezárt “senki földjén”.

Forrás: Index