Regisztrált álláskeresők számára ingyenes lesz a BKK-bérlet

Fotó: BKK

A fővárosi közgyűlés tegnap elfogadta, hogy ingyenesen utazhatnak januártól a budapesti álláskeresők a fővárosi közösségi közlekedés járatain. Az álláskeresőknek szóló havi bérletre való jogosultság megállapítására – a főváros kormányhivatalával együttműködésben – új igazolást vezetnek be. A bérletet a Budapesti Közlekedési Központ kijelölt értékesítési helyein lehet majd kiváltani. A díjmentes bérletet január elsejével vezetik be. A bérletet havonta kell majd megújítaniuk az azt igénybevevő álláskeresőknek.

A Központi Statisztikai Hivatal idén júniusi adatai szerint 13.806 regisztrált álláskereső van, tehát ennyien kaphatnának ingyen bérletet. Az álláskeresők utazásainak árát a fővárosi költségvetésnek kell biztosítania, és a közgyűlésnek kötelezettséget kell vállalnia rá. Ha mind a 13.806 regisztrált álláskereső ingyenes havi bérletet kapna, annak a költsége 1,573 milliárd, a 103 ezer forintba kerülő kedvezményes éves bérlet esetében 1,422 milliárd forint lenne. Ezt a fővárosnak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) számára kellene megtérítenie.

Egyes vélemények szerint a program forrását a BKK jegy- és bérlettarifáinak emeléséből lehetne biztosítani, viszont Karácsony azt ígérte a kampányban, hogy nem fogják a jegyek, bérletek árát emelni.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu