Mégis lesz kerítés őrséggel 130 millióért a Hős utcai gettó körül?

Ma figyeltünk fel a Kontúr Egyesület december 15-i posztjára, miszerint a Fővárosi Törvényszék másodfokon, jogerős döntéssel helyben hagyta a Hős utca 15/A-B háztömbök körüli, őrzött kerítés létesítését elrendelő – csak az önkormányzat mint többségi tulajdonos által megszavazott – társasházi közgyűlési határozat érvényességét, amit a lakástulajdonosok támadtak meg a bíróságon, ami első fokon még felfüggesztette a közgyűlési határozatot.

Mint mi is hírt adtunk róla. 2018 őszén a kőbányai önkormányzat a Hős utcai gettó szanálására kapott 2,1 milliárd forintos állami támogatás terhére mintegy 10 millió Ft költséggel épített volna kerítést és beléptető rendszert a gettó köré, majd egy évig (2019 végéig) mintegy 120 millió Ft-t tervezett be a nonstop biztonsági portaszolgálat személyi költségeire. Tekintettel a gettó lebontásának céljára, ez már akkor is értelmetlen pénzkidobásnak tűnt a Hős utcai lakástulajdonosok és az őket segítő Kontúr Egyesület számára, és számunkra is. A jogerős bírósági döntés alapján az önkormányzat akár most megvalósíthatná a kerítést és portaszolgálatot, tekintettel arra, hogy akár még egy évig is elhúzódhat, mire minden lakástulajdonost sikerül kivásárolni. A posztjában a Kontúr Egyesület abban bízik, hogy az újonnan megválasztott képviselőtestület tagjai és a Hős utcával foglalkozó albizottság a lakók érdemi bevonásával veszi napirendre a kerítés megépítésének és a kamerarendszer kialakításának kérdését annak érdekében, hogy a “biztonsági lépések” átláthatóan, emberséges módon, a lakók megnyugtatásával, ne pedig félelmeik fokozásával történjenek.

Mi továbbra sem látjuk értelmét erre költeni, főleg, hogy a folyamatban lévő kisajátítási eljárások eddigi eredményei alapján az önkormányzat által korábban becsültetett 4-5 millió Ft-os felvásárlási/kisajátítási ár helyett cserelakásokat kell biztosítani jóval magasabb árért – szerintünk inkább erre lenne érdemesebb költeni a tervezett kerítés és portaszolgálat költségvonzatát, hogy minél hamarabb kiköltözhessenek végre a lakástulajdonosok, lehetővé téve a gettó teljes elbontását.

Forrás: Kontúr Egyesület

FRISSÍTÉS 2019.12.22: Tóth Balázs önkormányzati képviselő a “Kőbánya kicsit másképpen:)” Facebook csoportban posztolt beszámolója szerint az idei utolsó képviselő-testületi ülésen többek között olyan határozatot hozott a Kőbányai Önkormányzat, hogy a jövőben különösen indokolt esetben az önkormányzat határozatlan időre is kiadhat bérlakást. Például olyan esetben, amikor a Hős utcában magántulajdonú lakáshoz szeretne hozzájutni. Van olyan tulajdonos, aki korábban jelezte, hogy olyan konstrukciót elfogadna, amelyben határozatlan idejű önkormányzati bérlakáshoz jutna. Ez eddig nem volt lehetséges, most azonban ezzel a lehetőséggel bővül az önkormányzat mozgástere, így hamarabb pont kerülhet a Hős utca rendezésére is. (Tóth Balázs azt is jelezte, hogy ő már korábban is szorgalmazta ezt a döntést, de az ilyen tárgyú előterjesztését nem támogatta az előző ciklus Fidesz-többségű képviselőtestülete.)