Közszolgáltatások az ünnepek alatt

A 10.kerület.ittlakunk.hu és a Kőbánya.hu több cikkéből szedtük össze az alábbi hasznos infókat az ünnepi nyitva tartásokról.

Az üzletek december 24-én általában délig, illetve 14 óráig várják a vásárlókat, december 31-én viszont akár 18-ig is nyitva.

Tesco áruházak december 24-én 14 óráig, december 31-én pedig 18 óráig várják a vásárlókat. Az üzletek karácsony két napján zárva tartanak, akárcsak január 1-jén. Január 2-án az áruházak pedig már a megszokott munkarenddel üzemelnek.
Lidl Magyarország jelezte, hogy áruházai december 24-én kedden délig lesznek nyitva. A boltok karácsony mindkét napján zárva tartanak, december 27-től péntektől azonban a már megszokott nyitva tartással várják a vásárlókat. December 31-én 16 óráig lesznek nyitva az üzletek. Január 1-jén a Lidl Magyarország mind a 182 áruháza zárva tart, január 2-tól pedig már újra a megszokott nyitvatartási renddel üzemelnek a boltok.
Penny Market Magyarország Kft. közölte, hogy a vásárlókat országszerte 223 üzlettel várja, amelyek december 24-én délig, december 31-én pedig 14 óráig lesznek nyitva. A boltok karácsony két napján és január 1-jén pedig zárva tartanak.
Spar Magyarország arról számolt be, hogy a Spar, a City Spar és az Interspar áruházak nyitvatartását az ünnepek alatt a helyi vásárlói kérésekhez igazították, ugyanakkor megjegyezték, hogy ahol lehetőség nyílik rá, ott a munkatársak érdekében december 24-én 12 órakor bezárnak. Szilveszterkor pedig legalább 14 óráig állnak az üzletek a lakosság rendelkezésére.

Az FKF Zrt. az ünnepek alatt is mindennap végzi a szemétszállítást, tehát Pongráctelepen karácsonykor és újév napján is üríti a kukákat.

A posták karácsonykor (december 25-én és 26-án) zárva lesznek, míg 24-én, kedden és 27-én, pénteken nyitva lesznek, de szombati munkarend szerint, de legfeljebb 12 óráig biztosítják a posták szolgáltatást. December 28-30. szombattól-hétfőig normál munkarend szerint tartanak nyitva a posták. December 31-én valamennyi posta rövidített nyitvatartással, legfeljebb 12 óráig üzemel, január elsején pedig zárva lesznek. Január 2-án a posták csütörtöki munkarend szerint tartanak nyitva, a Baross téri posta 7 órától 24 óráig lesz nyitva.

A gyógyszertárak a karácsonyi ünnepek alatt ügyeleti rend szerint működnek. December 24-én a pihenőnapokon is nyitva tartó gyógyszertárak nem a szokásos szombati/pihenőnapi munkarendjük szerint, hanem általában 12 óráig tartanak nyitva. December 25-én, valamint 26-án kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást – Pongráctelephez a legközelebbi ügyeletes gyógyszertár a Pongrác út 19. alatti rendelőknél működő Elefánt Patika. December 31-én (kedden) a szokásos hétköznapi nyitvatartás szerint, vagy rövidített nyitvatartás szerint 14 óráig lesznek nyitva a gyógyszertárak, míg január 1-jén kizárólag a 0-24 órás nyitva tartású, az ünnepnapokon is nyitva tartó, valamint az ügyeletes gyógyszertárak biztosítják a gyógyszerellátást.

Az ünnepnapok torlódása miatt kiemelt fontosságú a rendszeresen alkalmazott készítmények beszerzése valamint, a “házi patika ” feltöltése a nem várt helyzetek miatt. Így gyermekek esetében mindenképpen tanácsos beszerezni láz- és fájdalomcsillapító szereket. Hasznos lehet ellenőrizni a torokfertőtlenítő, orrcsepp, köptető készleteket is.

A Kőbányai Polgármesteri Hivatalban (Szent László tér 29.) és Ügyfélközpontban (Állomás utca 26.) 2019. december 23-ától 2020. január 1-jéig az ügyfélfogadás szünetel. Az igazgatási szünet időtartama alatt a Kőbányai Közterület-felügyelet folyamatosan ellátja tevékenységét.