Tavaszünnep fesztivál a kőbányai kínai negyedben

FRISSÍTÉS 2020.01.27: Tekintettel a Kínában jelen lévő járványügyi helyzetre, az összes kínai holdújévi fesztiválra szervezett ünnepséget törölték. Sok európai városban a helyi kínai közösségek ugyanígy döntöttek. Így a 2020 február 1-jén és 2-án, a Monori Center – Budapesti kínai negyed helyszínen szervezett, A 2020-as Negyedik Magyar “Kínai Tavaszünnep” Kulturális Fesztivált is elhalasztjuk, más időpontban kerül megrendezésre.

Először 2018-ban írtunk a Pongrácteleptől csak két buszmegállónyi távolságban, a Mázsa tér körül formálódó kőbányai kínai negyedről, majd a tavaly őszi ingatlanfejlesztési körképünkben tettünk róla említést. Most először pedig itteni gasztro-kulturális programot ajánlunk olvasóink figyelmébe az itt elérhető Facebook esemény alapján.

A budapesti kínai közösség idén negyedik alkalommal rendez Kínai Tavaszünnep Fesztivált, ami a kínai naptár szerinti (Hold)újév ünnepe, a kínai emberek legfontosabb családi ünnepe minden év január-február fordulója körül. Ebben az évben Kőbánya Mázsa tér körüli része, a Jegenye utcai Monori Center és környéke, Budapest kínai negyede ad otthont ezen rendezvénysorozat záró eseményeinek február első két napján – jövő szombaton és vasárnap.

Időpont: 2020. február 1.-2. szombat – vasárnap 10:00 – 16:00
Helyszín: Chinatown Budapest (Monori Center), Jegenye u. 26-30.
Belépés: ingyenes

Az éves “Kínai Tavaszünnep” Fesztivál a legismertebb és leglátogatottabb kínai kulturális és gasztronómiai esemény Magyarországon. A tavalyi harmadik alkalom (a Millenáris Parkban) több mint 30.000 magyar és kínai látogatót vonzott.

2020-ban első alkalommal kültéren kerül megrendezésre az esemény, a helyi kínai közösség környezetében, a budapesti kínai negyed-ben. A negyed központi utcája – a Jegenye utca – ad helyszínt a kulturális- és gasztroshownak, ami erre az időre el lesz zárva az autósforgalomtól.

Egy hatalmas színpad és sátrak fognak állni az utcában, ahol különböző előadások és programok szórakoztatják a látogatókat.

Szeretettel meghívunk, hogy ünnepeljük együtt a beköszöntő kínai Patkány Évét!

Programok röviden: Miben más az idei rendezvény az előző évekhez képest?
🔥A lezárt Jegenye utcában:
•10:00-10:30 Kínai petárdák, sárkány- és oroszlántánc, népviseleti és ünnepi jelmezes felvonulás
•10:30-16:00 Magyarok felpróbálják a kínai népviseletet („cosplay”)
•10:30-16:00 Megáldott vörös szalagok felkötése a kívánságfára
•17:00 (csak 2.-án) Tűzijáték

🔥A színpadon: 10:00-12:00, 14:00-16:00
•Népzene és hangszerek, néptánc, kungfu, qipao és sok más kulturális bemutató

🔥A fűtött sátrakban: 10:00-16:00
•Kínai kalligráfia és festészet
•Tea készítés és kóstolás
•Kínai kézművesség: papírkivágás, kínai csomózás
•Családi és gyermek programok: papírsárkány készítés, tigris agyagszobor színezése, kínai sportok és játékok
•Hagyományos kínai orvoslás: ingyenes diagnosztika és kezelés a helyszínen

🔥A 10 gasztronómiai standnál: 10:00-16:00
•Több száz kínai étel, ital és édesség különböző régiók konyháiból, főként street food
•Kínai főzés bemutató, pl. jiaozi (töltött batyu), lamian (kézzel nyújtott tészta), jianbing (kínai palacsinta), pekingi kacsa, stb.

Forrás: Facebook