Trianoni megemlékezésben keverik a két Pongráctelepet

A 2020. június 28-a, vasárnap esti RTL Klub Híradóban egy 2 perc 20 másodperces riportban foglalkoztak a trianoni menekültekkel, akiknek egy része Kőbánya-alsó pályaudvaron lakott, és a riporter elmondása szerint az 1920-as években “a Pongrác úti lakótelepen” építettek nekik lakásokat. A lakótelepünk térképi megnevezéséhez illően az RTL Klub nálunk forgatott pár vágóképet a riporthoz, ami itt nézhető meg.

Lakótelepünkön forgatott az RTL Klub Híradó, de eltévesztették a házszámot…

Viszont eltévesztette a házszámot az RTL Híradó, mivel a mi Pongráctelepünk 1939-1942 között épült a Pongrác út 9. házszám alatt; fővárosi beruházásban az általános lakásínséget enyhítendő. Ezzel szemben az 1920-as évek elején Budapesten nyomorgó trianoni menekülteknek a Pongrác út 17. szám alatti lakótelepet építette a magyar állam 1924-25-ben. A Pongrác úti kis templom körül lévő földszintes családi házak illetve kétemeletes társasházak alkotta “másik”, időrendben “első” Pongráctelep ez.

A Kőbányai Hírek júniusi számának 12. oldala nagy terjedelemben foglalkozik ezzel a közel-környékünk helytörténetének trianoni vonatkozásaival, igaz, az újságban sem konkretizálják, hogy a Pongrác út 17-ről van szó, csak a Föltámadott Krisztus templom fotójából ismerhető fel a helyes “tájolás”. Ugyanakkor ezen az újságoldalon is láthatunk egy tévesen beazonosított régi fényképet. A jobb felső sarokban lévő fotó felirata szerint “1922, lakóház építése a Pongrác-telepen”, “Fotó: Fortepan, Jankovszky György”. Utóbbi a fénykép adományozója, nem a készítője, magán a fotón pedig a háttérben felismerhető a mai Főgáz telephely Zách utcai oldalán (1916-1989 között állt) gáztartó és a ma is meglévő kémény. Márpedig ezen két háttérelem elhelyezkedéséből és relatív közelségéből következik, hogy a fényképen látható építkezés nem történhetett a Pongrác út 17. sz. alatti lakótelepen, hanem sokkal inkább a mi Pongráctelepünkön; konkrétan a mai Salgótarjáni utca 47-51. társasházak (régi 8., 9. és 10. épületek) valamelyikének építését fotózhatta az ismeretlen szerző, 1939/1940-ben.

Ezen fotó a FORTEPAN oldalán szerencsére helyes hivatkozással látható. (Bár, igazság szerint a fénykép csak nagy valószínűséggel, de nem 100%-os bizonyossággal készült lakótelepünk építéséről.)