Már online is nyomon követhető a repülőtéri zajszennyezés

Új zajmonitorrendszert és járatkövető alkalmazást fejlesztett ki a Budapest Airport, így már az interneten is nyomon lehet követni a repülőtéri zajszennyezést.

Hat állandó helyszínen telepítettek hitelesített zajmérő műszereket, az adatokat pedig – az aktuális forgalmi helyzettel együtt – a zajmonitor-alkalmazás honlapján elérhetővé teszik – közölte a Budapest Airport.

Az ingyenes honlapon a le- és felszálló gépek mellett a zajmonitorrendszer által begyűjtött információk is elérhetők, nyomon lehet követni a X. és a XVIII. kerületbe, valamint Vecsésre és Üllőre telepített zajmérők által gyűjtött adatokat.

Alábbi képernyőfotónkon a címkeresővel megjelöltül Pongráctelepet is, így jól látható, hogy a legközelebbi zajmérő is viszonylag messze van lakótelepünktől, a Fehér úton is túl. Ez a műszer péntek este alapjáraton 45 dB körül ingadozik, amikor pedig repülőgép halad el fölötte (“élőben” látható ezen a térképen), akkor felugrik 65-70 dB-re zaj hangereje, ami már nem kevés, főleg, ha azt is tekintetbe vesszük, hogy mostanság töredék forgalmat bonyolít a ferihegyi repülőtér a járványhelyzet miatti utazáskorlátozások közepette. Szerencsére Pongráctelep a légifolyósón kívül esik, így nálunk korábban is csak korlátozott mértékben volt zavaró a légiforgalom zaja.

https://bud.flighttracking.casper.aero/

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu