Bárkire veszélyes lehet a koronavírus – a kőbányai polgármester példája

Október 11-én, az ATV-n a vasárnap esti “Heti Napló Sváby Andrással” riportműsorban Burián Gergely 22 éves vízilabdázó és D. Kovács Róbert Antal kőbányai polgármester mondták el részletesen, hogyan estek át a koronavírus fertőzésen az elmúlt hetekben. Alább belinkeltük a 14 és fél perces műsor részletet, nagyon tanulságos, mindenkinek ajánljuk megtekintésre – különösen azoknak ajánljuk, akik még mindig csak legyintenek, netán szkeptikusak a koronavírus veszélyességével kapcsolatban. A műsorvezető kérdésére mindketten kiemelték, hogy a koronavírus fertőzés sokkal erősebb megbetegedést okoz az influenzánál.

Az ifjú élsportoló, azaz kiváló kondíciójú Burián Gergely csapattársától kapta el a fertőzést, ami nem várt módon megviselte az addig teljesen egészséges, kisportolt szervezetét. Egymást követő szakaszokban szinte mindenféle tünet kijött rajta. Először levertség, izomfájdalom, fejfájás volt, majd olyan erős torokfájás, mintha kést szúrnának a torkába (nem tudott enni-inni tőle), ezután láz, majd a 10-12. nap tájékán köhögés következett. A két hetes karantén után kötelező sportorvosi vizsgálat tüdőgyulladást mutatott ki. Összességében otthon heverte ki egy hónap alatt a koronavírus fertőzést.

A középkorú D. Kovács Róbert Antal nyári szabadságról visszatérve a polgármesteri hivatalba, csak a közvetlen kollégájával beszélgetve vette le a maszkot, de ennyi is elég volt a megfertőződéshez, hiába tartott be minden elővigyázatossági szabályt márciustól kezdve. Ő előbb levertséget, egész testet behálózó fájdalmakat érzett (“mint akit agyonvertek”), így töltött otthon két hetet; majd tüdőgyulladást is kapott, amivel már a kórházban töltött újabb két hetet. A covid-19 vírusnál mondhatni “szokásos” íz- és szaglásérzékelés vesztés mellett még a bőrérzékelése is megváltozott.