Látványtervek a megújuló Hungexpóról

A koronavírus járvány miatt idén a megszokottól eltérő időpontban, október 7-11. között rendezték meg a 39. Construma – Nemzetközi építőipari szakkiállítás és OTTHONDesign kiállítást a Hungexpo vásárvárosban. A nagyban zajló átépítési és bővítési munkálatok mellett és persze a járványhelyzet miatt erősen visszaesett látogatottság miatt is csak egy pavilonra szűkült kiállításon felfigyeltünk a Hungexpo Zrt. saját standjára, ami a 2021-ben befejezni tervezett fejlesztéseket mutatta be. Az önmagában látványos makettet nehéz volt értelmesen lefotózni, de szerencsénkre a standon dolgozó asszisztensek segítőkészen látványterveket is küldtek, amikből alább szemezgettünk, hogy lássuk, hogyan fog kinézni 2021 nyár végére a vásárváros Pongráctelep szomszédságában. A végső időpont apropója a 2021. augusztusra halasztott Eucharisztikus Világkongresszus és a 2021 őszére tervezett Vadászati Világkiállítás megrendezése.

A 2019-től 2021-ig tartó időszakban összesen mintegy nettó 55 milliárd forintból felújítják és korszerűsítik a meglévő pavilonokat; emellett két új kiállítási csarnok, új fogadóépület és egy kongresszusi központ épül, mely utóbbi kimondottan hiánycikk Budapesten. A terveket a neves építésziroda, a Finta Studio készítette. A fejlesztés két legjelentősebb eleme az új, emblematikus fogadó épület, valamint a 2000 fős auditóriummal rendelkező kongresszusi központ építése lesz. A komplexumot körbe vevő park is megújul 2021-re. Továbbá a Hungexpo területén a több, mint 3.000 autó befogadására alkalmas parkoló is megújul.

A Hungexpo új főbejárata és 6.500 nm-es fogadóépülete lehetővé teszi a látogatók kényelmes érkezését, regisztrációját és jegyvásárlását. Üzletek, éttermek, információs pultok és egyéb szolgáltatások állnak majd a látogatók rendelkezésére több, mint 2.000 négyzetméteren.

A háromszintes, korszerű kongresszusi központban 1000 nm-es előcsarnok fogadja majd a látogatókat, külön bejárattal Albertirsai út felől. Az épületben helyet kap egy 2000 fő befogadására alkalmas, három részre osztható plenáris terem, valamint 24 db kisebb szekcióterem. Az auditórium a legmodernebb, süllyeszthető ülés-rendszerrel lesz felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy a termet nagyon rövid idő alatt átalakíthassák az igényeknek megfelelően. Emellett helyet kap a termekben a jelenleg elérhető legkorszerűbb audiovizuális rendszer. Továbbá egy 2.500 négyzetméteres, 3 felé szekcionálható, 8 méter belmagasságú multifunkcionális terem is rendelkezésre fog állni, valamint felette egy 2.350 négyzetméteres tetőterasz színesíti a helyszín kínálatát, mely gálák, kávészünetek céljára is kiválóan alkalmas.

A kiállításon egy 3D szemüveggel virtuálisan is bejárhattuk az új fogadóépületet és a kongresszusi központot, és szerencsére ezt a látványvilágot is megoszthatjuk az olvasóinkkal. A hivatalos 3D virtuális túra ezen az oldalon érhető el: http://visiongraphics.eu/PANO/HUNGEXPO_C/

Egy dologról nem sikerült csak új információt szereznünk sem a kiálltíási standon, sem a megkapott anyagokban: hogy lesz-e tömegközlekedési fejlesztés a Hungexpo fejlesztése során? Ez ugye szükséges kiegészítés (lenne), hiszen a fejlesztések nyomán általában is megnőhet a látogatók száma, ráadásul a jövő évi Vadászati Világkiállításra elvileg több százezer látogatót várnak (járványhelyzet nélkül persze). Márpedig Pongráctelep autótulajdonosai már eddig is sok bosszúságot kell elszenvedjenek, amikor egy-egy népszerűbb kiállításra autóval érkező látogatók lakótelepünkön vadparkolva veszik el az amúgy sem elég helyez a pongráctelepiektől. De a tömegközlekedési fejlesztés nem is a Hungexpo Zrt. dolga, hanem fővárosi hatáskör, esetünkben erős állami befolyással, mivel a vásártelep fejlesztését az állam finanszírozza. Sajnos, az évekkel ezelőtt, a médiában “megszellőztetett” kezdeti tervek óta semmi hír arról, hogy lesz-e végül tömegközlekedés fejlesztés, így az is lehet, hogy marad minden változatlan. (Mert hiába építenek pl. plusz parkolókat a vásártelepre, ha az átlag magyar látogató “spórolásból” inkább “ingyen” parkolót keres és talál Pongráctelepen…)

Forrás: Hungexpo Zrt.