Lapszemle – 2020. december

A Kőbányai Hírek decemberi száma már csak újév elején jutott el hozzánk, így most szemlézzük az ebben megjelent cikkek közül a Pongráctelepet közvetve vagy közvetlenül érinthető írásokat.

Idén elindul a harmadik vágány építése Keleti pályaudvar és Kőbánya-felső vasúti pályaudvar között, vagyis a Csilla utcai vasútvonalon. Az elsődleges cél az elővárosi járatok sűrítése, ami már csak ilyen kapacitásbővítéssel oldható meg (6. oldal). Ez ugye nagyobb vasúti zajterhelést is jelent Pongráctelep lakossága számára, ezért érdekes, hogy egy másik rövidhírben arról ír az újság, hogy zajvédő falat épít a MÁV Kőbánya-Kertváros északi oldalán futó vaspálya mellett, amit a kerületi szabályozási tervek írnak elő, olyankor, amikor valamilyen vasútvonali fejlesztést akarnak kivitelezni (7. oldal).

Az újság 9. oldalán féloldalas riport mutatja be a Kőbányai Polgárőr Egyesület tavalyi tevékenységét. A koronavírus járványhelyzet első, tavaszi hulláma idején az egyesület tagjai az önkormányzati segélyek, támogatások házhoz szállításában segédkeztek, ami növelte a lakosság bizalmát irántuk, bővült a kapcsolati hálójuk, ami a polgárőri tevékenység fontos eleme. Ezután nyáron kőbányai gyerekek táboroztatásában vettek részt: a kerületi rendőrséggel közösen szerveztek biciklis tábort, KRESZ-tábort, elmentek napközis táborokba is, stb. A jelenleg 49 aktív polgárőrből nagyjából 20-an vannak folyamatosan az utcán, míg a többiek a SZEM mozgalomban segítenek, vagy más feladatot látnak el. Decemberig összesen mintegy 3400 óra szolgálatot adott a polgárőrség 2020-ban. Mostanában az utcai járőrözés során leginkább a maszkviselésre figyelmeztetik a járókelőket, vagy éppen segítenek betétlapot kitölteni autós koccanásnál, tehát olyan esetekben tudnak közvetlenül segíteni, amik még nem igényelnek hatósági beavatkozást.

Forrás: Kőbányai Hírek 2020.12