Lapszemle, 2021. július

A Kőbányai Hírek 2021. július havi száma nem bővelkedik pongráctelepi, vagy általánosabb közérdekű témában, de ez nem jelenti azt, hogy ne lennének érdekes cikkek a kerületi önkormányzat ingyenes terjesztésű havi lapjában. Most mindenesetre mi az alábbi cikkeket emeljük ki.

A Kőbányai Hírek sorra járja a kerület egyéni választókörzeteit, s most Papp Zoltánt, a lakótelepünket is magában foglaló 1. sz. evk képviselőjével (DK) vont mérleget az önkormányzati választás óta eltelt időszakról. (6. oldal)
– A képviselői munkám egyik része a testületi munka. Az új összetételű képviselő-testület megalakulása utáni első ülésen már kezdeményezésbe fogtam, amelynek hatására megalakult a Hős utcával foglalkozó eseti bizottság. Ennek keretében került sor egyeztetésekre a lakók és az önkormányzat jogászai, a szociális intézmények és a civil szervezetek, valamint az értékbecslők között – mondja Papp Zoltán, aki bízik benne, hogy bár a járvány lassított a folyamaton, idén végre pont kerülhet a Hős utca kérdésére.
Körzetében a közbiztonság kérdését tartja elsődlegesnek, ezért szorosan együttműködik a körzeti megbízottal. Úgy látja, a közterületi szabálysértések, vagyis a szemetelés, nyílt utcán vizelés vagy éppen italozás visszaszorításában nagy segítséget jelentett a szabálysértések elleni rendőri fellépések gyorsítása – vagyis az, hogy a szabálysértést előállítás és pár órán belül elsőfokú döntés követi. A kamerarendszer és a közterület-felügyelettel való egyeztetések révén pedig az illegális szemétlerakás is visszaszorult a Salgótarjáni utcában – teszi hozzá a képviselő. Számos kisebb problémával is felkeresik a körzetében élők, így volt, hogy kiálló vascső csonk vagy éppen a játszótér megbontott kerítése ügyében kellett intézkednie, de közbejárt az iskola előtti fekvőrendőr, télen pedig az Utcafront Egyesület segítségével
egy hajléktalan házaspár elhelyezése ügyében is. A járvány első hullámában pedig a pártja által adományozott maszkokat osztott ki.
Arra a kérdésre, hogy mire a legbüszkébb, Papp Zoltán a települési támogatások rendszerének újragondolását említi.
– A Közjóléti Bizottság közel áll a szívemhez, itt érzem a leginkább, hogy érdemben tudok segíteni. Tavaly például úgy dolgoztuk át a támogatásra jogosultság jövedelmi feltételeit és az igényelhető összeg kategóriáit, hogy minél több rászorulón segíthessünk. Büszke vagyok rá, hogy kezdeményezésemre októberben a testület úgy módosította a szociális ellátásról szóló helyi rendeletet, hogy azzal a több gyermeket nevelők és a kevésbé tehetősek jártak a legjobban – hangsúlyozza a képviselő.

Fotó: Kőbányai Hírek

Megújult a kőbányai babakelengye (3. oldal). Idén immár ötödik éve, hogy a Kőbányai Önkormányzat úgy döntött, pénzutalvány helyett hasznos dolgokat tartalmazó babakelengyével segíti a kőbányai újszülöttek és szüleik első napjait, hónapjait. 2017 óta már több mint ezer baba viselte, viseli a „Kőbányai baba vagyok” feliratú előkét, eszik a logóval díszített étkészletből vagy játszik éppen a kismackóval. A kezdetben 30 ezer forint összértékű kisebb-nagyobb apróságot tartalmazó csomag idén nemcsak megújult, de az értéke is csaknem megduplázódott. „Még jobb minőségű pelenkázó táskát és előkét, biztonságos rágókát-babraláncot is tartalmaz most már a csomag, amelyet a zöld szemlélet jegyében mosható pelenkával is kiegészítettünk, az anyatejes táplálást pedig egy szoptatós kendővel szeretnénk ösztönözni” – sorolja D. Kovács Róbert Antal polgármester.
“A babakelengyével szeretnénk osztozni a gyermekvállalás örömében, hiszen az újszülöttek nemcsak családjuk, hanem szélesebb közösségük, a városunk számára is a jövőt jelentik. Minőségi termékekből álló csomagunk hasznos a baba mindennapi gondozása során és kedves emlék lehet amikor majd felcseperedik. Közvetíti a családok felé önkormányzatunk elismerését, jókívánságait és kifejezi összetartozásunkat, büszkeségünket is.” – teszi hozzá a kerület vezetője.
A kőbányai babakelengyét a gyermek születését követő egy éven belül lehet igényelni a Kőbányai Önkormányzat honlapján (www.kobanya.hu) található nyomtatványon. A kérelmet a gyermek törvényes képviselője nyújthatja be, csatolni kell hozzá a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, a törvényes képviselő és a gyermek személyi azonosítót és lakcímet igazoló hatósági igazolványának másolatát, valamint a kérelmező nyilatkozatát arról, hogy a gyermeket saját háztartásában neveli.

Kép: Kőbányai Hírek

Forrás: Kőbányai Hírek