Jövőre elkezdődnek az új Közlekedési Múzeum előkészítési munkálatai

Elfogadta a kormány a Közlekedési Múzeum javaslatát, így felgyorsítják az új Közlekedési Múzeum építését: az előkészítési munkák már jövőre elkezdődnek. A döntés értelmében előre lehet hozni egyes munkafázisokat, így a bontásokat, a korábban szennyezett járműjavító talajának környezeti kármentesítését, néhány kisebb épület rekonstrukcióját.

Az Északi Járműjavító nyugati harmada 2022-től hivatalosan is a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum otthonává válik, mivel a kormánydöntés értelmében a terület vagyonkezelését a Közlekedési Múzeum veszi át az állami vagyonkezelőtől. Ezzel a Dízelcsarnok és környéke az intézmény kezelésébe kerül.

Az Északi Járműjavítót a MÁV 2009-ben zárta be, azóta nagyrészt üresen áll, de a középső harmada már új, szintén kulturális funkciót kapott: a műemléki védettségű Eiffel-csarnokban és környékén az Operaház rendezkedett be, Eiffel Műhelyház néven ide költöztetve a korábban szétszórtan működő műhelyeit, raktárait és próbatermeit. A Dízelcsarnok jelenlegi állapotában egy időszaki kiállítás keretében tekinthető meg, amely még október végéig, csütörtöktől vasárnapig látogatható, erről írt ajánló cikkünk itt olvasható.

Az új Közlekedési Múzeum tervezésére 2018-ban nemzetközi építészeti tervpályázatot írt ki a Múzeum, amit a New York-i székhelyű Diller Scofidio + Renfro építésziroda nyert meg. A tervezés több mint egy éve zajlik, a vázlattervek elkészültek, az építési engedélyezés még idén megindul.

A Dízelcsarnok múzeummá történő átépítése leghamarabb 2023-ban kezdődhet meg, de az aprólékos tervezést nem igénylő kisebb munkákat már jövőre elkezdik.

Látványterv: a leendő Magyar Közlekedési Múzeum a Törekvés Művelődési Ház felől nézve

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu