Lapszemle 2021. október

A X. kerületi önkormányzat hivatalos havi lapjának, a Kőbányai hírek 2021. október havi számából hívjuk fel olvasóink figyelmét a közvetve vagy közvetlenül Pongráctelepet és lakóit érintő cikkekre. Az újság teljes terjedelmében, PDF-ben olvasható és letölthető a Kőbánya.hu ezen oldalán.

Egy 90. születésnap a Pongrác Idősek Klubjában alcímmel olvashatunk a 4. oldalon a Pongráctelepen lakó Banizs János felköszöntéséről és a kívül-belül felújított idősklub életéről, szolgáltatásairól. A minden szempontból pongráctelepi érdekeltségű cikk szövegét teljes terjedelmében kimásoltuk alább. Az idősklub felújított belső tereiről pedig itt közöltünk saját fotósorozatot.

„János legyen fenn a Jánoshegyen…” – szól tisztán az ének a Pongrác Idősek Klubjában a szeptemberi délutánon. Banizs János, Jancsi bácsi 90 éves, neki szól a nóta. És a személyes emlékek versbe, prózába foglalva. Van is könny, nevetés, ölelés, olyan, amilyen igazi baráti körben dívik. Tele van a klub, igazi születésnapi „bulit” tartanak a telepen élő idősek.
Jancsi bácsit jól ismerik, hisz mindennap jön, állandó tagja a csapatnak. Beszélgetésünk közben arról mesél, hogy ő bizony a háború szülötte, élete első húsz évében bőven kijutott a nehézségekből, gyötrelmekből.
– Átéltem négy rendszert, a második világháborút, újjáépítést, amikor 15-16 éves fiúk lapáttal, két tányér levessel élték túl a napokat – sorolja. – Ezt elmesélni nem lehet, ezt meg kell élni.

A születésnapot ünneplő idősek közös pontja a klub és a nyugdíjas lét, előtte mindannyian más körökben forogtak, van, aki szakács, más óvónő volt. Ám itt megtalálják a közös hangot, a közös témát – meséli három beszélgetőtársunk, Ujváry Emma, Danyi Károlyné és Balázs Rozália. Ők például mindennap jönnek a klubba, és sokszor zárásig maradnak.
– Itt nem a betegségekről beszélgetünk, nem unatkozunk, hanem kártyázunk, énekelünk, társasjáték is van – mondja Rozália.
– Az a legjobb, hogy ha valaki klubtag, jobban értesül mindenről – teszi hozzá Danyi Károlyné, azt mesélve, hogy ők is így jelentkeztek a Kőbányai Önkormányzat által a Balatonalmádiban biztosított kedvezményes nyugdíjasüdülésre.
– Az egy csoda, ahogy ott elláttak bennünket. Jók a kirándulások, idén például Veszprémben és Füreden voltunk. Frissen hozzák reggelire a péksüteményt a boltból. Egyik nap például isteni kalácsot kaptunk, mindenki dicsérte. Erre mindenki kapott az úti csomagjába hazafelé – teszi hozzá Emma.

– A klubtagok számolják, hogy mikor jelentkezhetnek újra a balatonalmádi üdülésre – mosolyodik el a Pongrác Idősek Klubjának vezetője. – A kedvezményes lehetőséget ugyanis háromévente lehet igénybe venni. A klub által biztosított szolgáltatásokat viszont minden munkanapon reggel nyolctól délután négyig, és van is rá igény – mondja Varju Emese Dóra. Tisztálkodás, mosás – mindkettőt sokan szeretik. Van, akinek otthon nincs megfelelő fürdőszobája, vagy éppen segítségre szorul, más pedig azért hozza mosatni a ruháját, mert a Kőbányai Önkormányzat által idén év elején felújított klubban már szárítógép is van. Sokan veszik igénybe az étkezési lehetőséget is, ami az ebédet jelenti. Ennek ára a jövedelemtől függ, de akinek magasabb nyugdíja van, az is legfeljebb 485 forintot fizet a két fogásért.
Jó társaság, színes programok egész évben – tapasztalatunk szerint valóban nincs unatkozásra idő a Pongrác Idősek Klubjában. És hogy mindenki jól érezte magát a születésnapi délutánon, azt abból is láthattuk, hogy a zsúrnak a „villanyoltás” vetett véget, a résztvevők záráskor indultak haza otthonaikba.

30 éves az Emberbarát Alapítvány Alkohol-drogrehabilitációs Intézete alcímmel olvashatunk riportot a Kőbányán, és azon belül Pongráctelepen is működő, alapítványi (civil) intézményről. A cikkből megismerhetjük a tevékenységük történetét, jellegét, valamint, hogy az alapítvány részt vett egy Hős utcai “misszióban”, ami a megelőzésben is példaértékű volt. “Ahogy megjelentek a telepen, azonnal megtelt a gyermekfoglalkoztató játszóház. Önkéntesek jöttek, köztük zenész, orvos, egyetemi tanár. Asszonykör, férfikör alakult, kirándulások, buszos túrák szerveződtek, zenetanítás kezdődött. És bár a program nyáron hivatalosan véget ért, a közösségek megmaradtak. A gyerekek és fiatalok pedig így látják, hogy milyen is lehet, milyen is lehetne a való világ.” Arról nem ír a cikk, hogy konkrétan mivel foglalkozik az alapítvány a Pongráctelep közepén, a volt közfürdő épületében lévő részlege, de egyébként itt működik a cikkben említett asztalosüzem. Az Emberbarát Alapítvány másik, fő telephelye a Cserkesz utcai volt zsinagóga épülete, amiről egy szép belső fotót is láthatunk a cikkben.

Kőbányai találkozások Krisztussal címmel olvashatunk a 10. oldalon beszámolót az 52. Eucharisztikus Világkongresszus 6. napján (a “Hit napján”) Pongráctelep szomszédságában, a Hungexpo 20 ezer négyzetméteres csarnokában megtartott nagyszabású miséről, ami egyszerre volt összmagyar, nemzetközi és egyben ökumenikus rendezvény is, mivel református és evangélikus résztvevői is voltak.

Forrás: Kőbányai Hírek, 2021. október