Lapszemle – 2021. november

A Kőbányai Önkormányzat hivatalos lapjának, a Kőbányai Hírek novemberi számában közvetlenül pongráctelepi vonatkozású cikket nem találtunk, de közvetett és a környéket érintő cikkeket igen, melyeket alább szemlézünk. Ezenkívül hírt adunk egy új kőbányai médium, az Otthonunk Kőbánya pongráctelepi vonatkozású híreiről is, lejjebb.

Kőbánya Hild-díjas település lett (4. oldal). Az ősz folyamán sorra ítélték oda kőbányai fejlesztéseknek az elismeréseket a különféle szakmai szervezetek: Tájépítész nívódíj az Újhegyi sétánynak, Pro Architektúra és Budapest Építészeti Nívódíj dicséret az Eiffel Műhelyháznak, Budapest Főváros Különdíja a Virágos Magyarországért versenyben, végül a Hild-díj Kőbánya önkormányzatának.

A Magyar Urbanisztikai Társaság (MUT) 1968 óta Hild János-díjjal ismeri el a településfejlesztésben, illetve a településrendezésben kiemelkedő eredményt elérő települések, illetve személyek munkáját. 1996 óta a páros években a települési, páratlanokban pedig az egyéni Hild János-díjakat adják át. (A névadó Hild János építész 1805-ben készítette el Pest város első szabályozási tervét.)

A 2021. évi Településfejlesztési nívódíjat október végén Debrecenben vette át D. Kovács Róbert Antal polgármester és Szabó László, a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. vezetője. Az ünnepélyes díjátadón kiemelték, hogy
Kőbánya egy olyan sikeres városfejlesztés példája, ahol az ipari múlt adta kihívásokra jó válaszokat adtak, segítették a tudásalapú ipar kibontakozását. A díj indoklásában azt is hangsúlyozták, hogy Kőbánya nehezebb adottságú, de nagy fejlődési lehetőségekkel rendelkező kerület, amely jelentős erőfeszítéseket tett élhetősége javítására, a környezet megőrzésére, rehabilitációjára. Az egészségügyi és oktatási intézmények, a környezetük megújítása, valamint a zöld területek fejlesztése mellett példaként említették az Újhegyi sétányt, amely a lakótelepi életminőség emeléséhez járul hozzá, valamint a Kis-Pongrác szociális városrehabilitációt, amely jeles példája a leromlott városrészek megújításának. (A linken a Wikipédia Kis-Pongrác projekt szócikke érhető el.)

A kőbányai építészeti díjak sorát gyarapítja a felújított Hungexpo vásártelep főbejárata előtt idén átadott új fogadóépület (4. oldal). Propellerre emlékeztető forma, 750 tonnányi acélszerkezet, 1300 négyzetméternyi üvegfelület – kívül és belül is modern, bár az élményt kissé csökkenti a repülőtéri szintű beléptető rendszer (fémdetektoros kapu, csomagvizsgáló röntgen). A Tekla Global BIM Awards rangos mérnökszakmai versenyen két elismerést is elnyert a Finta és Társai Építész Stúdió, a Hydrastat Kft. és a Bim.GROUP Kft. által tervezett épület: a közérdekű projektek kategóriájában első lett a magyarországi épületek között és elnyerte a közönségdíjat is.

Hivatalosan is felavatták az Eiffel Műhelyházat Pongráctelep tőszomszédságában (12. oldal). Mi is végigkövettük a kezdetektől idáig a volt Északi Járműjavító középső részén idén révbe ért nagyszabású kulturális állami fejlesztést, így az októberi “Újjászületésnapról” is beszámoltunk a Kőbánya.info cikke alapján, valamint novemberben saját fotósorozatot közöltünk egy turistás bejárásról. De a Kőbányai Hírek novemberi lapszáma egy teljes oldalt szentelt a magaskultúra szomszédunkban megnyitott, új intézményének, ezért az egyszerűség kedvéért az egész oldalt kifotóztuk alább (kattintásra nagyítható!).

Kattintásra nagyítható!

Most pedig egy új, valamikor 2021. nyarán indult X. kerületi médiumot szemlézünk: az Otthonunk Kőbánya, egy, a kerületi Fideszes politikusok tevékenységét előtérbe helyező, de mindenféle kerületi eseményről, önkormányzati hírről is beszámoló helyi média, nyomtatott újsággal, internetes oldallal és Facebook oldallal. Mi csak novemberben figyeltünk fel erre az új kőbányai hírforrásra, de most tudunk is szemlézni belőle sehol máshol meg nem jelent, pongráctelepi híreket:

A Pongrác Közösségi Ház falán 2013-ban elhelyezett 1956-os emléktáblát koszorúzták meg a kőbányai képviselő-testület Fidesz frakciójának tagjai. Tíz fiatal áldozatról emlékeztek meg, azokról az ’56-os fiatalokról, akiket a forradalom leverésére behívott szovjet csapatok mészároltak le. Sírjaik egymás mellett sorakoznak a rákoskeresztúri Újköztemető 18-as parcellájában. (Sajnos nem értesültünk előre erről az igazán helyi eseményről, így csak az Otthonunk Kőbánya alábbi, kisméretű fotóját tudjuk közölni.)

Kőbányai fejlesztések bemutatása címmel Dr. Pap Sándor Fidesz választókerületi elnök közölt kisvideót, amiben bemutatja, hogy “mi minden újult meg Pongráctelepen és környékén” – gyakorlatilag a mi lakótelepünktől egészen a Kőbányai útig terjedően. A videóból nem derül ki egyértelműen, de a Kőbányai Önkormányzat fejlesztési-felújítási beruházásait sorolja fel az utóbbi 2-3 évből: több körben felújításon esett át a Gyöngyike óvoda, bölcsőde, a gyermekek átmeneti otthona épülete és a Pongrác Idős Klub. A Kistorony-park környezetében kiépült a közvilágítás, a közterületi vízelvezetés elkészült, a tér új burkolatot kapott. A Vaskő utcában felújították a játszóteret, és kialakítottak egy szabadtéri fitnesz parkot. A Pongrác úti orvosi rendelő teljes mértékben megújult.

A másfél perces kisfilm csak Facebookon tekinthető meg, ezen a linken: https://www.facebook.com/drpapsandor/videos/1419787905085424

Forrás: Kőbányai Hírek 2021. november és Otthonunk Kőbánya