Metró és HÉV összekötés: új megállóhely lesz a Pongrác út elejénél

Az összes érintett önkormányzat – ideértve a fővárost is – konszenzusa alapján folytatódhat a gödöllői és csömöri HÉV megújításának, metróvá fejlesztésének tervezése, a szükséges engedélyek megszerzése, miután ma aláírták a vállalkozói szerződés módosítását – írja Vitézy Dávid a Facebookon.

Újraindulhat a tervezés és átvezetik az önkormányzatok egyetértésével kialakult változtatásokat a korábbi terveken. A tervezés tartalmazza a pálya teljes újjáépítését, a megállók akadálymentesítését, autóparkolók, kerékpártárolók létesítését, ahol szükséges, ott korszerű zajvédelmet is kialakítanak.

A tervek szerint a 2-es metró mostani szakaszán új metrómegálló épül Törökőr néven a Kerepesi út és a Pongrác út kereszteződésnél, vagyis ott, ahol az M2 a ceglédi (100a) vasút bevezető szakasza alatt halad át, a Hungexpo közelében. A keresztező vasútvonalon szintén új megállót terveznek építeni, így elővárosi közlekedők számára átszállópont is lesz itt. A 2-es metrót összekötik a gödöllői-csömöri HÉV vonalával (tehát majd egészen Gödöllőig fog közlekedni a metró). A metró-HÉV összekötéshez a metróvonal a Kerepesi úton kifelé haladva, a Pillangó utcai megálló után elkezd emelkedni az utcaszint fölé, hogy az Örs vezér tere fölött átívelve, a jelenlegi HÉV-végállomás fölött éri majd el az új Örs vezér tere metrómegállót. Ezenkívül az alábbi tervrajz szerint a 2-es metrónak lesz egy leágazó szárnyvonala a XVII. kerületi városközpontba is.

Forrás: Vizézy Dávid Facebook oldala

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu