A 2022-es országgyűlési választás helyi eredménye

A Pongráctelepet, illetve Kőbánya nagyobb részét, valamint Kispest kisebb részét magában foglaló Budapest 09. számú országgyűlési egyéni választókörzetben (OEVK) a 2022. április 3-i parlamenti választás nyertese Arató Gergely lett a közös ellenzéki összefogás (és azon belül a Demokratikus Koalíció) jelöltjeként. Ez az eredmény még nem hivatalos, a szavazatok 98,92%-os feldolgozottsága mellett, de a második helyen befutott kormánypárti Fidesz-KDNP jelölt Dr. Pap Sándor (korábbi kőbányai önkormányzati képviselő, most tanácsnok) a mintegy 2,5 %-os lemaradását matematikailag már nem tudja behozni. A választókörzetben a részvételi arány még az országos átlagnál is magasabb, 69,44 % volt.

(Az 1 % fölötti eredményt elért képviselőjelöltek közül az országgyűlésbe egyébként bejutó Mi Hazánk Párt helyi jelöltje, Vékony Csongor a párt országos átlagánál rosszabb eredménnyel (4,44 %) lett harmadik, míg a parlamentbe be nem jutó Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) jelöltje, Hankó Klára és a Gattyán György-féle Megoldás Mozgalom jelöltje, Détári Lajos a pártjuk országos eredményénél jobban teljesítettek (3,92 illetve 2,22 %), nem csak az OEVK-ban, de a Pongráctelepet magukban foglaló szavazókörökben is.)

Képernyőfotó: az NVI ezen oldala

Ha már tegnap külön cikket írtunk a Pongráctelepet magában foglaló szavazókörök számozásának és határainak változásáról, most közreadjuk az eredményeiket is. (Mivel idén a pongráctelepi szavazókörök MÁV-telepi lakóterületekre is kiterjednek, így a névjegyzékben szereplő választópolgárok számából sajnos már nem következtethetünk Pongráctelep felnőtt korú lakosságszámára, bár a szavazóköri területváltozások arra utalnak, hogy átlagosan 600 választópolgárra méretezték az új szavazóköröket most is, akárcsak a 2018-as, vagy 2014-es országgyűlési választásokon is. Ez alapján kikövetkeztethető a magyarázat is a szavazókörök területének átvariálására: a korábbi választásokon még több száz választópolgár lakhatott a Hős utcai gettóban, de a Hős utca 15/A és B társasházak előrehaladott kiürítése miatt már túl kislétszámú lett a Hős utcát és az egész MÁV-telepet magában foglaló korábbi 3. sz. választókör, így azt feldarabolták a szomszédos választókörök között.)

A MÁV-telep északkeleti részét és Pongráctelep északi felét magában foglaló 3. sz. szavazókörben a részvételi arány 59,13 % volt, és itt a kormánypárti jelölt Dr. Pap Sándor kapta a legtöbb szavazatot (52,73 %, 193 szavazat) és itt jelentősen lemaradva lett második a közös ellenzéki jelölt Arató Gergely (37,43 %, 137 szavazat).

A MÁV-telep egész déli felét és Pongráctelep majdnem egész déli felét (kivéve a Csilla utca 10. társasház) magában foglaló 4. sz. szavazókörben a részvételi arány 60,22 % volt, és ebben a szavazókörben is Dr. Pap Sándor kapta a legtöbb szavazatot (53,03 %, 201 szavazat), és szintén második lett a közös Arató Gergely, de még jobban lemaradva (34,30 %, 130 szavazat).

Végül a Csilla utca 10. társasházat és a Pongrác út 17. szám alatti “másik” Pongráctelep egy részét magában foglaló 5. sz. szavazókörben a részvételi arány 59,90 % volt, és itt is Dr. Pap Sándor kapta a legtöbb szavazatot (47,79 %, 162 szavazat), és szintén második lett Arató Gergely (38,94 %, 132 szavazat).

Forrás: a Nemzeti Választási Iroda (NVI) hivatalos oldalai