Hangos volt a fesztivál, az önkormányzat vizsgálódik

Június 10-én, péntekről szombatra virradó este-éjszaka a Kincsem Parkban rendezték meg a Holi Peace Budapest fesztivált, mely annyira hangosra sikeredett, hogy számos lakossági panasz érkezett miatta az önkormányzathoz. Még Pongráctelepnek az eseménytől legtávolabbi pontján is (Csilla utca-Gyöngyike utca sarok) olyan hangos volt a dáridó szombat éjjel 2-kor, mintha az utcában bömböltettek volna egy autórádiót – miközben a nyári meleg miatt mindenki nyitott ablaknál aludt volna.

Az egész napos Holi Peace Budapest fesztivált három év kihagyás után szervezték meg újra a Kincsem Parkban. A szervezők kérelmére az engedélyt a szükséges szakhatóságok állásfoglalása alapján Kőbánya jegyzője adta ki, miután megállapította, hogy a rendezvény eleget tesz a biztonságra vonatkozó jogszabályi feltételeknek. Ennek az engedélynek azonban nem volt része a zajterhelés vizsgálata, írja az önkormányzat.

Az engedéllyel párhuzamosan kapták meg a szervezők a fesztiválra vonatkozó zajhatárérték megállapítást is. Ez azt tartalmazta, hogy az esemény zajterhelésének 23 óráig 65, 23 óra után pedig 55 decibel alatt kell maradnia, ennek betartása az üzemeltető kötelezettsége. Előzetes zajvizsgálatra, mivel a park lakóterületekről megfelelő távolságban helyezkedik el, a szervezőknek nem volt jogszabályi kötelezettségük. 

A rendezvény zajterhelése miatt beérkezett lakossági panaszokat államigazgatási hatáskörében eljárva Kőbánya jegyzője vizsgálja ki. A zajokozás ugyanakkor a szabályok betartása esetén is okozhat csendháborítást, ezért az önkormányzat a rendőrség eljárását kéri.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu