Augusztus végéig lehet szavazni a fővárosi közösségi költségvetés ötleteire

Budapest közösségi költségvetési programjának szavazása augusztus 31-én zárul. A legtöbb szavazatot megszerzett ötleteket 1 milliárd forintból valósítja meg a fővárosi önkormányzat. Idén már 8600-an szavaztak a főpolgármesteri hivatal és a budapestiek által kiválasztott 49 ötlet valamelyikére.

Az ötletek idén is három kategóriában versenyeznek:

  • Zöld Budapest: Budapest felkészül a klímaváltozásra. Zöldebb utcák, árnyas parkok, mindenki számára elérhető, környezettudatos megoldások.
  • Esélyteremtő Budapest: Cél a társadalmi különbségek csökkentése, hátrányos helyzetű közösségek életét támogató ötletekkel, például szociális segítségnyújtással.
  • Nyitott Budapest: Együttműködések, új, kísérleti megoldások, digitális fejlesztések, rövid távú, közösségépítő ötletek.

2022. augusztus 31-ig minden regisztrált felhasználó egyszerűen és gyorsan szavazhat az Otlet.budapest.hu oldalon. Ha valaki személyesen szeretné leadni voksait, akkor augusztus 29-31-ig, 14 és 18 óra között megteheti a Városháza parkban a Budapest pavilon mellett, vagy a szavazás teljes időszakában, a kijelölt Fővárosi Szabó Ervin könyvtárakban.

Az évi 1 milliárd forintos kerettel rendelkező közösségi költségvetésbe összesen 615 javaslat érkezett, amiből 49 ötletet talált megvalósításra érdemesnek a döntéshozó testület. A szakmai szűrést és az ötletösszevonásokat követően a versenyben maradt ötleteket a főpolgármesteri hivataltól független, budapestiekből álló Közösségi Költségvetési Tanács értékelte.

Minden kategóriában egy kisebb, maximum 50 millió forintos, és egy nagyobb, maximum 133 millió forintos költségvetésű ötletre szavazhatnak a budapestiek.

A Nyitott Budapest Osztály minden érdeklődőt szeretettel vár a Városháza parkba, ahol a program első évének nyertes ötletei jelennek meg óriásplakátokon, de az idei szavazólistás javaslatokat is böngészhetik a Budapest jövőjét szem előtt tartó fővárosiak. További részletek az ötletekről és a szavazásról az Otlet.budapest.hu oldalon találhatóak.

2022.07.04. Közösségi költségvetés plakátkiállítás megnyitó.

Kíváncsiságból mi is megnéztük a beérkezett ötleteket, és a szavazólapra (esetenként összevonva) felkerült ötletekből közlünk alább egy általunk az olvasóink figyelmébe ajánlott listát. A nekünk legjobban tetsző ötleteknek a leírását is kimásoltuk ide.

ESÉLYTEREMTŐ BUDAPEST:

Számítógépes alapismeretek és Internet biztonsági képzés idős és hátrányos helyzetű állampolgároknak.

Internetes kompetenciák fejlesztése nyugdíjasoknak.

Bubi teherbiciklik létesítése.

Minőségi hajléktalanszálló, ahová szívesen mennek be a rászorulók.

Legyen a múzeum valóban mindenkinek érthető!

Akadálymentes játszótér.

Motoros parkoló.

Az alvásminőség védelme a túl zajos járművek zajkamerás szűrésével és automatikus bírságolással.
Részlet az ötlet leírásából: Más világvárosokhoz hasonlóan Budapest is végezzen kísérletet automata rendszámfelismerő rendszerek hangmérő mikrofonnal történő kiegészítésére (úgynevezett noise camera rendszerek), és automatikus büntetések kiszabására, mivel az éjszakai zaj túlnyomó többsége hangos járművekből származik.

NYITOTT BUDAPEST:

Gyalogátkelőhelyek biztonsági kiemelő világítása.

Közös gyerek és nyugdíjas “napközi”.

Sétálj Budapesten! applikáció.
Lehetne készíteni egy ingyenes applikációt, ahol előre megadott útvonalú sétákat lehet legyalogolni, ezzel motiválva a rendszeres sétára és testmozgásra az embereket. A sétaútvonalak között lehetne lépésszám/táv/idő vagy kerület szerint válogatni. Az applikáció követhetné a sétáló útvonalát: ha teljesíti a kitűzött távot, a végén virtuális trófeát kapna. Ezeket a trófeákat lehetne gyűjteni az applikáción belül. Plusz bónusz lehetne, hogy ha valaki teljesítni az összes útvonalat, az a Kéktúrához hasonlóan valami kézzel fogható jelképes emléket is kaphatna. Éttermekkel, kávézókkal is együtt lehetne működni, és a virtuális trófea mellé egy a közelben található étterem, kávézó a trófea felmutatása után kedvezményt, ingyenes limonádét/sütit adhatna.

Local Streetart Department.
Mindenféle okokból rondán, elhanyagoltan marad egy csomó városi utca-elem, pl. oszlopok, buszmegállók, padok, villanyszekrények, szellőzők, stb. Annak ellenére, hogy nehezen érik utol magukat az illetékességek ezek folyamatos ápolásában, mégis sokszor tabu ezeket megszépíteni. Idő és pénzhiány, a közösségi bevonás szokatlansága tűnik fel a háttérben. Példaértékű lenne, ha a szervekkel, és szervezetekkel (pl.: Járókelő.hu) közösen kijelölhetnénk, kifejezetten közösségi szépítésre (festés, egyéb streetart, felújítás) alkalmas “rondaságokat”, és akár a Főváros részleges – számlára történő – költségtérítése mellett lakossági csapatokkal megszépíthetnénk ezeket, úgymond, legálba’. Tapasztalatból tudom, hogy ezektől javarészt nem drágább, hanem olcsóbb, nem lassabb, hanem gyorsabb lesz a megoldás, valamint nem lesz sem veszélyesebb, sem rondább a környezet. Az arculatról is tanulhatnánk, és társasházi festékkeretet is bevezethetne a Főváros a helyi aktívkodó, rondaság-örökbefogadóknak!

Mobilalkalmazás Budapest II. világháborús bombázottságának bemutatására.

Tudj meg többet Budapest régi épületeiről, a történetükről, híres lakóikról, építészeti stílusukról.

Hang-traffipax pilot projekt.
Budapest forgalmas útjai mellett élve nap mint nap szembesül az ember azzal, hogy egyes forgalomban közlekedő járművek nagyon hangosak és ez indokolatlan terhelést jelent az itt lakó embereknek. Erre nyújt megoldást egy, Párizsban már bevezetett rendszer, ami méri a járművek zajkibocsájtását és lefotózza a túl hangos motorokat vagy gépkocsikat. Az ötlet ennek a rendszernek egy pilot projektje, Budapesten legalább három helyszínen, pl: Oktogon, Blaha Lujza tér, Mechwart Liget.

A zaj egészségromboló hatásának tudatosítása zajmérő kijelzők elhelyezésével forgalmas útszakaszokra.
A javaslatom: zajmérő kijelző eszközök kihelyezése a zaj által leginkább érintett területekre, ahol fontos lenne szemléltetni és tudatosítani a zaj mértékét. A zajmérők segítenének abban, hogy a környéken lakók és az arra közlekedők képet kapjanak arról, hogy milyen zajterhelésben élnek. Ennek hatására elkezdhetnének zajcsökkentési megoldásokon gondolkodni. Sajnos addig, amíg a zajterhelés mértéke nem tudatosul a városlakókban, nem is motiváltak a zaj csökkentésére. A zajcsökkentés iránt felébredő igény más városi fejlesztések melletti érveket (pl kerékpáros közlekedés, zöldítés, forgalomcsillapítás) is támogatna. A zajmérő eszközök a sebességmérő kijelzőkhöz hasonlóan működnének. Ilyen zajmérő eszközök már kereskedelmi forgalomban elérhetőek, pár 10e forintos nagyságrendben (pl SNDWAY SW-525A). Nem kell őket hálózatba kötni, ezért kicsi a fogyasztásuk és könnyen telepíthetőek. A zajmérőknek csak az adott időpontban mért és átlagolt zajértékeket kell láthatóvá és érthetővé tenniük.

Közösségi szerelde.

Szeniorok a városért, város a szeniorokért (társadalmi innovációs program).

Az elpusztított klasszikus budapesti mozik a város szívét jelentették. Újra kell nyitni.
1990 előtt, 6-99 éves korig heti, sőt akár napi rendszerességgel 100 ezrek jártak a minden körzetben megtalálható ikonikus pesti mozikba. Üzleti céllal nyissanak újra az ikonikus mozik, közösségi térrel kiegészülve. A mozikban filmklubok, valamint független filmkészítők számára premier lehetőség legyen. Budapest részesedik. A közösségi médiával karöltve (youtuberek stb) hatalmas nézettség érhető el. Budapest részesedik.

Legyenek közérthetőek a hivatali levelek, tájékoztatók, dokumentumok.

ZÖLD BUDAPEST:

Olyan köztéri kukákat legalább Budapest belső kerületeibe, mint Bécsben vannak.
Embereket nevelni csak úgy lehet, ha megkönnyítjük a helyes magatartást. Bécsben olyan kukák vannak, melyekhez tartozik egy fém cső is, kifejezetten csikkeknek. Ezt sem kiborítani, sem “kikukázni” nem lehet. Ilyen körülmények között jogos elvárás az, hogy a dohányosok ne a földre, hanem a csikkgyűjtőbe dobják be a cigaretta maradékát. Tudom, hogy nincs pénze a fővárosnak és sok kültéri kukát le kellett szerelni, de legalább kísérleti jelleggel jó lenne kipróbálni.

Bölcsödékben, óvodákban, iskolákban magaságyások, komposztálók kialakításának támogatása.

Csapadékvíz-mentesítés elszivárogtatással.

Esőkerteket a közterekre.

Közösségi kertek.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu