Megnézhetjük térképen, érdemes-e napelemet szerelni a társasházunk tetejére

Jelentős térinformatikai fejlesztések révén elkészült a Budapest Szolár Térkép, Magyarország első napos potenciáltérképe. A térképpel bárki megnézheti, hogy a saját háza tetején egyáltalán érdemes-e napelemeket telepítenie.

A Fővárosi Önkormányzat és a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség együttműködésében fejlesztett „Budapest Szolár Térkép” egy web alapú, mobiltelefonon is futó térképes alkalmazás, amely minden budapesti épület esetében megmutatja, hogy a tető mekkora része alkalmas a napenergia hasznosítására, azon milyen teljesítményű napelem fér el és mennyi áramot lehet napelemmel megtermelni.

Budapest szolártérképét ide kattintva tudjuk megnézni.

Természetesen mi rázoomoltunk a térképen Pongráctelepre (lehet címre is keresni, de egyszerűen lehet egér kurzorral is minden irányba mozogni a térképen és kattintással belenagyítani.

A bal oldali menüsorban látható rétegek ki-bekapcsolásával lehet kiválasztani, hogy a kerületi összesítő adatokat tartalmazó térképet szeretnénk megjeleníteni, vagy pedig egyedi épületek benapozottsági adataira vagyunk kíváncsiak.

Az alábbi színskála segítségével megállapítható a kiválasztott épület tetőfelületének benapozottsága: piros-narancssárga színek jelölik a napenergia hasznosítása szempontjából legkedvezőbb felületeket, míg a kékes színárnyalatok árnyékosabb tetőrészeket jelölnek.

raster_legend_edit.png
Képernyőfotó: https://nappalhajtva.budapest.hu/szolar-terkep/

Az épületre kattintva a felugró ablakban tájékozódhatunk a kiválasztott épület napelemes potenciáljáról, vagyis pl. láthatjuk, mennyi az alkalmas tetőfelületeken elhelyezhető napelemek becsült teljesítménye, a napelemekkel termelhető áram mennyisége stb. (Pongráctelep társasházaira kattintgatva 25-75 kW közötti teljesítmény tartományban becsül a térkép a tetőre telepíthető napelemek összteljesítményét, ugyanakkor lakótelepünk társasházainak közösségi áramfogyasztása olyan kicsi (lépcsőházi világítás, kaputelefon, esetleg néhány kamera), hogy az önfogyasztás napelemmel biztosítására (az ún. HMKE szaldó elszámolás keretén belül) ezen teljesítmények töredéke is elég lenne.)

Bővebb tudnivalók a napelem-telepítés lépéseiről, az ajánlatkérés folyamatáról vagy személyes tanácsadás lehetőségéről a Budapest – Nappal hajtva weboldalon érhetők el:

www.nappalhajtva.budapest.hu

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu