Lapszemle – 2022.09

Ezúttal is a Kőbányai Hírek című önkormányzati havilap aktuális, 2022. szeptember havi számából szemlézzük a Pongráctelepet érintő, esetleg a pongráctelepi lakosokat érdekelhető cikkeket. A lapszám PDF formátumban letölthető innen.

Mindjárt a címoldalon felvezeti az újság a ténylegesen a 7. oldalon olvasható interjút Árkovics Henriettával, a Pongrác Közösségi Ház vezetőjével, annak apropójából, hogy most októberben lesz tíz éves a lakótelepi közösségi ház. A kétharmadoldalas cikket az egyszerűség kedvéért alább teljes terjedelmében kifotóztuk, illetve kiemeljük a lényeget is.

Eredetileg a Kis-Pongrác projekt hozta létre a Pongrác Közösségi Házat a hajdani közfürdő épületében, európai uniós támogatásból. A sok rendszeres és alkalmi program mellett a ház bérbe adható szülinapi zsúrokra, de házassági évfordulók alkalmával is igénybe veszik a pongráctelepiek.

A tízéves évfordulóra új fejlesztésekkel is készült a közösségi ház: elkészült az udvar, a gumiszőnyeg is frissen telepítve, jöhet a pingpongasztal, ami szintén megvan már jó ideje. Végre lesz hely bográcsos összejövetelek tartására, és tervben van kertmozi szervezése is (jó idő esetén).

Kattintással nagyítható!

Az 5. oldalon rövid cikk számol be arról, hogy indulhatnak a kerületi támogatással megvalósuló társasházi beruházások. Háromszoros túljelentkezést hozott az idei társasház-felújítási pályázat. A pályázók mintegy 660 millió forintra nyújtottak be igényt, miközben a keretet 200 millió forintban szabta meg a testület. Az értékvédelmi, a kerület vagy a főváros által védetté nyilvánított lakóingatlanok fejlesztéseire kiírt pályázatra viszont kevesebb igény érkezett a vártnál, így annak 30 millió forintos keretének egy részét a képviselő-testület egyhangú döntéssel átcsoportosította a társasház-felújítási pályázatokra. Így összességében e két pályázat révén közel félmilliárd forintnyi felújítás valósulhat meg kőbányai ingatlanokon (szerk.: többek között pongráctelepi társasházakon is), hiszen a beruházásokat fele részben a pályázó tulajdonosok, fele részben a Kőbányai Önkormányzat vissza nem térítendő támogatása finanszírozza.

Szintén az 5. oldalon arról is olvashatunk, hogy a Kőbányai Önkormányzat idei évi, egyhangúlag elfogadott költségvetésének egyik újdonsága volt a képviselői keretek bevezetése. Ennek értelmében minden képviselőre 10 millió forint jutott. A felhasználásról természetesen nem önállóan döntenek a kerületi politikusok, hanem arra javaslatot tesznek a képviselő-testületnek, amely szavaz az indítványról. A Kőbányai Hírek ebben a lapszámban nyolc kerületi képviselő keret felhasználásáról számolt be, de nem volt köztük a Pongráctelepet is magában foglaló Laposdűlő városrész önkormányzati képviselője, Papp Zoltán, így az ő keretéről bizonyára a következő, októberi lapszámban olvashatunk.

Végül egy kis helytörténet: a futball magyarországi története Pongráctelep szomszédságában kezdődött, amiről a 15. oldalon olvashatunk a Régi idők focija című cikkben. Kőbányán Charlynak, magyarosan Csárli bácsinak is hívták Löwenrosen Károlyt, aki bolondult a futballért, amelybe angliai tanulmányútján szeretett bele. Hazatérése után nem volt nyugvása, és mivel az Északi Járműjavítóban kapott állást, ott kezdte meg a „térítőmunkát”. A helyi vasutasok „kultúrházában”, a Törekvés Dal-, Zene- és Önképző Egyletben át is képezte a dalárda egyes tagjait focistává. Charly megnyerte ellenfélnek a Rókus Kórház gárdáját, majd meghirdette Magyarország első nyilvános futballmeccsét. Össze is gyűlt 300 fizető néző és a két csapat a hajdani Pékerdő egyik tisztásán – a mai MTK-stadion helyén, ami ma a VIII. kerületben van, de 1950 előtt Kőbányához tartozott. Előzetes pályakarbantartás nem volt, a meccs reggelére 25 centi hó esett, a csúszós talajon az alig képzett, munkásbakancsban focizó játékosok legalább annyiszor találták el egymást, ahányszor a labdát. A találkozó idő előtt zárult három bokatöréssel és az első magyar futballistafeleségek haragjával. A Törekvés–Rókus-rangadót ezért emlegeti „pékerdei csataként” a sportág történelme…

Forrás: Kőbányai Hírek