Október-novemberben országos népszámlálás

Magyarországon a XIX. század óta tartanak népszámlálásokat, átlag tízévenként. Az előző 2011-ben volt, most a koronavírus járvány miatt csúszott 2022. október-novemberre. A ma induló országos népszámlálás során, az első két hétben mindenkinek lehetősége van a népszámlálási kérdőív saját kezű, önálló kitöltésére – az interneten, a postán minden lakásba kézbesített belépési kóddal. Az internetes önkitöltés mindenkinek javasolt, mert így elkerülhető a személyes találkozás a népszámlálóbiztossal (akár biztonságérzet szempontjából, akár a jelenleg is zajló covid járványhelyzetre való tekintettel), valamint a népszámlálást szervező Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkáját is nagyban leegyszerűsíti, ha minél többen maguktól kitöltik az online kérdőívet.

Október 17-től november 20-ig már csak a KSH által kiképzett, beazonosítható számlálóbiztosok tölthetik ki a kérdőívet, személyes megkeresés során. Egyébként a számlálóbiztosok is egyből digitálisan, tableten fogják rögzíteni az adatokat. November 21. és 28. között a település jegyzőjénél tehetnek ennek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek azok, akik november 20-ig ezt nem tették meg.

A népszámláláson való részvétel kötelező, szándékos elmulasztását bírságolhatja az állam.

A KSH munkatársai bármilyen kérdést megválaszolnak az ingyenesen hívható 80/080-143 zöld számon vagy a kapcsolat@nepszamlalas2022.hu e-mail-cím. A népszámlálással kapcsolatban részletes információkat találunk a nepszamlalas2022.hu honlapon.

A Központi Statisztikai Hivatal minden adatot bizalmasan kezel, a válaszadók személyes adatait a hazai és az európai uniós adatvédelmi és statisztikai jogszabályok rendelkezéseinek megfelelően védi.

A népszámlálás eredményei számos területen hasznosulnak:

  • Adatai megbízható alapot nyújtanak a településünket és a szűkebb lakókörnyezetünket érintő legfontosabb gazdasági, szociális és területfejlesztési döntések előkészítéséhez.
  • Fontos információval szolgálnak a helyi ellátási, szolgáltatási igényekről.
  • Láthatóvá teszik társadalmunk kisebb csoportjait, például a fogyatékossággal élőket, a nemzetiségi, vallási közösségeket.
  • A népszámlálásból nyert információk segítik a vállalkozásokat is, ezek ismeretében biztosabban tervezhetik például egy új üzlet megnyitását, vagy a helyi szolgáltatásaik bővítését.
  • A népszámlálás adatai alapul szolgálnak tudományos kutatásokhoz, elemzésekhez is.
  • A magyarországi népszámlálás egy globális program része, hiszen a világ valamennyi országában tartanak közel egy időben népszámlálást. A népszámlálási adatok segítségével adunk pontos képet magunkról a szomszédos országoknak, az Európai Uniónak, az egész világnak.

Forrás: nepszamlalas2022.hu