Az új kőbányai szakrendelő neve

Az egyik legnagyobb hatású magyar kardiológusról, Kerkovits Gyuláról nevezték el az Egészséges Budapest Program keretében a Maglódi úton, a Bajcsy Kórház telkén felépült új kőbányai szakrendelőt, ahova idén júniusig teljesen átköltözött a népligeti Egészségház, és amelynek bejáratánál most domborművet avattak az egykori főorvos tiszteletére – közölte a Bajcsy Kórház. (Egyébként ha a Köztérkép.hu-n Kerkovits Gyula nevére keresünk, találhatunk egy másik, 2014-ben átadott emléktáblát is a Bajcsy Kórház épületében. Sőt, van két további emléktáblája a székesfehérvári középiskolája falán és szülőfalujában, Soponyán is.)

Dr. Kerkovits Gyula emléktáblája a Maglódi úti szakrendelő bejáratánál.
Alkotó: R. Törley Mária, fotó: Göröntsér Vera. Több fotó a Köztékép.hu-n.

A több mint 8 milliárd forintból felépült új kőbányai szakrendelő, amely márciusban kezdte el működését, kedden kapott hivatalosan is nevet. Kerkovits Gyula főorvos a magyar kardiológus közösség egyik kiemelkedő képviselője volt, a Bajcsy-Zsilinszky Kórházban eltöltött 40 éves tevékenysége alatt a hazai kardiológia egyik legmodernebb ellátóhelyévé emelte az intézmény kardiológiai osztályát.

A Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet működtetésébe négy szakrendelő tartozik: a X. kerületi és a XVII. kerületi, valamint a monori és a gyömrői. Ez a kórházi ambulanciákkal együtt 2019-ben 1,1 millió járóbeteg ellátását jelentette, ennek jelentős részét az új szakrendelő veszi át.

Az új kőbányai szakrendelő hivatalos neve ezentúl: Kerkovits Gyula Központi Rendelőintézet. Fotó: Göröntsér Vera, Köztérkép.hu.

A korábbi X. kerületi, Kőbányai úti szakrendelő – közismert nevén Egészségház – több mint 70 éve épült, felújításra nem volt már szándék, állandó karbantartása költséges volt. A Maglódi út és a Lavotta utca sarkán, állami forrásból felépített új intézmény 2022 márciusában kezdte meg működését 150 szakemberrel: több mint 50 orvossal és több mint 70 szakdolgozóval. A négyszintes, 5500 négyzetméteres épület 86 rendelője egyidejűleg akár 300 járóbeteg ellátására is alkalmas.

Az első hónapok tapasztalatai szerint az új épület korszerű, integrált járóbeteg-ellátást tesz lehetővé, a járóbeteg-ambulanciák kórházból történő kiköltözése tehermentesíti a fekvőbeteg-ellátást is.

A fejlesztés révén a betegek könnyebben hozzáférnek a speciális diagnosztikai vizsgálatokhoz. Az új szakrendelő a korábbinál gazdaságosabban működtethető, és gyorsabb, hatékonyabb információáramlást biztosít.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu