Lapszemle – február-március

A Kőbányai Önkormányzat ingyenes terjesztésű, nyomtatott havilapja, a Kőbányai Hírek legutóbb kivételesen összevont, kéthavi számmal jelentkezett, így mi is ezt szemlézzük alábbiakban, pongráctelepi szemszögből. Ez a február-máciusi szám PDF-ben is letölthető innen.

A harmadik oldalon olvashatunk a Gondosóráról. Országszerte igényelhető és egyre többen kérik már a kerületben is az ingyenes, karon vagy nyakban hordható jelzőeszközt. Az országos jelzőrendszerre épülő állami szolgáltatás segítségével az idős emberek biztonságban érezhetik magukat, akkor is, ha otthonukban egyedül élnek. A készüléken található gomb megnyomásával a nap 24 órájában segítséget tudnak kérni, jelzésükre a diszpécserközpont jelentkezik, amely esettől függően a megadott kontakt személyt vagy a sürgősségi ellátást riasztja. A programhoz minden 65. életévét betöltött magyar állampolgár csatlakozhat, a jelzőeszközt személyesen vagy egy segítője, családtagja révén is igényelheti. A programról bővebb tájékoztatást a www.gondosora.hu weboldalon lehet olvasni, itt van lehetőség a regisztrációra is.

A 8. oldalon arról olvashatunk, hogy boltokban nyílhatnak hamarosan kis „posták”. Ugyanis új programot indított a Magyar Posta, melynek keretében lehetőség nyílik postahelyek partnerségben való üzemeltetésére. Olyan vállalkozásokat, cégeket keresnek, akik hosszú távú, minimum hároméves szerződés keretében vállalják, hogy elérhetővé teszik az állami cég legfontosabb szolgáltatásainak fix ponti elérését. Fontos tudni, hogy a küldemények házhoz történő kézbesítése nem tartozik ezek közé, azt a posta továbbra is saját hatáskörben kívánja ellátni. A kiválasztott partnerek a közreműködői tevékenységért díjazásban részesülnek, illetve a feladat elvégzéséhez a főbb eszközöket díjmentesen biztosítják. Kérdés, hogy Pongráctelepen van-e esély arra, hogy több évtized után újra legyen posta? Sajnos nincs túl sok esélyünk erre, mivel jelenleg csak három üzlet van, de vietnámi bolt nem valószínű, hogy ezzel is akarna foglalkozni, így marad az Adu-bolt, és talán a nemzeti dohánybolt.

Szintén a 8. oldalon ír egy cikk a kerületi rendőrkapitányság Harmat utcai épülete felújításának befejezéséről. Ennek apropóján arról is említést tesz a cikk, hogy a kőbányai önkormányzat saját forrásaiból is igyekszik hozzájárulni a hatékony munkavégzéshez, illetve ahhoz, hogy minél több rendőr szolgáljon és lakjon is tartósan a kerületben. Ezt szolgálja az év végi jutalmazás mellett a rendőrök lakhatási támogatása is, amivel kapcsolatban örömmel osztjuk meg azt a házi információnkat, hogy rövidesen Pongráctelep egyik társasházi lakásába fog költözni a helyileg illetékes körzeti megbízott (kmb) rendőr is a családjával, ami remélhetőleg jó hatással lesz lakótelepünk közbiztonságára.

Végül a 12. oldalon kis színes riportot olvashatunk a kínai újév megünnepléséről a Monori Centerben, amit alább kifotóztunk ide. Erről eddig (a koronavírus járványhelyzet miatt) sajnos lemaradtunk, de talán jövőre már személyes beszámolót írhatunk erről. Addig is, ajánljuk olvasóink figyelmébe a Pongrácteleptől csak pár buszmegállónyira lévő kínai negyedet, mint kvázi turista látványosságot, de elsősorban mint az igazi kínai konyha terepét (eldugott étkezdék és nagyobbacska élelmiszer áruház, amik azért a Google Mapson megtalálhatók)…

Kattintásra nagyítható!

Forrás: Kőbányai Hírek, 2023. február-március