Ki tartózkodhat jogszerűen egy társasházban?

Budapest lakosságának jelentős része társasházakban él, de sokan nincsenek vele tisztában, hogy kinek van joga belépni egy társasházba.

A társasházak rendjét az épületben tulajdonrésszel rendelkezők által elfogadott működési szabályzat határozza meg. Ehhez kell igazodnia a mindennapokban felmerülő problémák megoldásának is.

Az egyik leggyakoribb vita azon van, hogy kik léphetnek be és tartózkodhatnak a társasházban illetve annak területén. A válasz egyszerű, de annak betartatása már jóval bonyolultabb.

A társasház közös helyiségei a társasház tulajdonosainak közös tulajdonát képezik. Bármely tulajdonostársnak joga van a tulajdona, biztonsága, vagyona védelmében fellépni, akár egy hívatlan látogatót kitenni. Ezt úgy kell kezelni, mintha a magánlakásába próbálna valaki bejönni.

Gyakori probléma, még az olyan helyeken is, ahol kapucsengő van, hogy egyes lakók automatikusan beengednek mindenkit, aki jelez nekik, anélkül, hogy rálátnának az illetőre. Van olyan társasház, ahol a lakók megegyeztek, hogy a kapucsengőnek kössék ki a kapunyitó funkcióját, így mindenkinek le kell menni, hogy kulccsal nyisson ajtót és lássa személyesen, kit is enged be.

Sok lakó dühös a szórólapok terjesztőire, mert még annak is telerakják a postaládáját, aki feltűnően kiírja rá, hogy nem kér semmilyen reklámot.

Ha egy helyben lakó ezt észreveszi, vagy csak tudomására jut, hogy hívatlan személy van a házban, jogszerűen felszólíthatja a távozásra. Nem egyszer még ezeknek a személyeknek áll feljebb, még ők akarnak rendőrt hívni, amitől nem kell megijedni, mert ha egyéb bűncselekmény nem valósul meg akkor nincs ok a hatósági intézkedésre.

 A társasházba bebocsájtást kérőnek meg kell mondania kihez, vagy az ott működő melyik céghez akar bejutni, és a lakóknak ahhoz is joguk van, hogy megnézzék, hogy valóban oda megy és ott fogadják-e az illetőt. Ha nem akkor jogszerű tartózkodása sincs az illetőnek. Ez nem jelenti azt, hogy az egyik lakónak bármilyen beleszólása lenne abba, hogy a másik lakó kit hív az ingatlanába. Azonban a vendégeknek is be kell tartani a ház működési szabályzatát.

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu