Pongráctelepi 1956-os emlékmű avatás a Hungexpo előtt

2013 után tíz évvel, 2023. október 12-én újra emlékmű avatás lakótelepünk 1956-os áldozataiért: csütörtökön délben a Hungexpo főbejárata előtti parkban avatták fel annak a kilenc pongráctelepi fiatalnak az emlékművét, akiket a szovjet katonák 1956.11.06-án kivégeztek a mai Hungexpo előterében (akkoriban: OMÉK, Országos Mezőgazdasági és Élelmiszer Kiállítás). Az emlékműállítást Matthaidesz Konrád újságíró kezdeményezte, akinek már évtizedek óta szívügye az 1956-os áldozatokra való méltó megemlékezés, aminek részeként ő tett feljelentést a 2010-es években a Fővárosi Nyomozó Ügyészségen, hogy hatvan évnyi hallgatás után hivatalos vizsgálat is megállapítsa, hogy bármiért is mentek oda a pongráctelepi fiatalok, a szovjet katonák által elkövetett kivégzésük háborús bűntett volt.

A mészkőtömbre illesztett feketemárvány emléktáblát (állami támogatásból) az 1956-os Magyar Szabadságharcosok Világszövetsége állíttatta, a Kőbányai Önkormányzat közreműködésével. Az avatási ünnepségen a Bem József Általános Iskola gyermekkórusa és diákszavalói mellett felszólalt az 56-os szervezet alelnöke, Weeber Tibor alpolgármester, Dr. Bíró Gáspár és Szabó István volt pongráctelepi lakosok, utóbbi rövid gyászindulót is fújt pánsípján.

Az emlékmű egyszerű, letisztult stílusú, ……….. kőbányai kőfaragó mester alkotása. Kár, hogy az emléktábla feliratában több elírás fedezhető fel, pl. Potoczky Ferenc neve helytelenül “Patoczki”, valamint a legalul olvasható dátum is másnapi: 2023. október 13.

Az avatáson forgatott az MTVA stábja is, akik utána kimentek az Újköztemetőbe is, a pongráctelepi áldozatok sírjaihoz. Amint megtudjuk, hogy mikor kerül adásba (várhatóan az M5 csatornán) egy kb. 10-20 perces emlékműsor, megírjuk.