Első pongráctelepi képtárlat a közösségi házban

2024. március elsején nyílt először kiállítás a Pongrác Közösségi Házban, ráadásul egy pongráctelepi lakótársunk, Gulyás Katalin festő képeiből.

A Gyöngyike óvoda vezetője, Mátyusné Szabó Beáta bevezetése és az óvónőként dolgozó festő egyik hajdani “gyereke”, Francu Stefánia furulyaelőadása után maga az alkotó, Gulyás Katalin mutatta be a közösségi terem falain, ablakaiban elhelyezett mintegy 30 festményét és grafikáját, Laukó Pál festő műértő kritikájával kiegészítve.

Az elmondottakból megtudtuk, hogy Gulyás Katalin a 2010-es évek óta lakik Pongráctelepen, és a kiállított képei többségét már “itthon”, a Salgótarjáni utca 47-ben alkotta. Bár hivatásszerűen óvónő, a gyermekkorában kezdődő képzőművészeti érdeklődését évtizedek óta éli ki a festészetben, többek között Bényi Árpádtól és Bíró Ferenctől is tanulva. Festményei főleg akvarellek, változatosan kreatív megoldásokkal alkotva; témájuk túlnyomórészt tájkép, saját természetbeni élményeiből táplálkozva; de vannak spontán ihletettségű absztrakt képei is.

Középen Gulyás Katalin és Laukó Pál.

Nekünk (is) tetszettek a kiállítás képei, melyekből kis ízelítőt mutatunk alább. Gulyás Katalin festményei és grafikái március 28-ig megtekinthetők a Pongrác Közösségi Házban, kedd-csütörtök 9:00-12:00, illetve szerda-csütörtök 13:00-17:45 óra között. A megnyitó kezdetén a közösségi ház vezetője, Árkovics Henrietta elmondta, hogy bár ez az első művészeti jellegű kiállításuk, reméli, hogy lesz elég érdeklődés a pongráctelepi lakóközönség részéről a folytatáshoz, azaz más kiállítások szervezéséhez is. Mi pedig azt is reméljük, hogy “akad” még pár pongráctelepi, vagy legalább korábban itt lakott alkotóművész, aki szívesen megmutatná alkotásait a Pongrác Közösségi Házban.