Szomszédolás – családias tanulmányút Göncön

A „Közösségfejlesztést és a helyi identitás erősödését segítő” nyertes program, az ún. „Szomszédolás” elnevezésű mini-projekt keretében, a Pongráctelep lakóinak egy térítésmentes családias tanulmányutat szerveztünk. A 2013. augusztus 17-20-ig tartó tanulmányút helyszínéül a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Göncöt és a környező településeket választottuk, mely falvakban hosszú évekre visszanyúló, sikeres közösségfejlesztői munka zajlik, amely végeredményben mintául szolgálhat a közösségi munka iránt elkötelezett, kőbányai lakosoknak a szomszédsági együttműködésre.

2013.09.08_Gonci kirandulas_01  2013.09.08_Gonci kirandulas_02

Hidasnémetiben a Művelődési Ház és Könyvtár egyik épületrésze ad otthont a Közösségfejlesztők Körének, akik több klubot is tartanak (pl. Varróka, Köfe Klub), a helyi igényeket kielégítve. Közösségi munkások fogadtak minket a klubszobában, általuk készített vendégváró ételekkel, italokkal, valamint portékáikkal (kézműves termékek), melyeket a klubnapok alkalmával készítettek. A Művelődési Ház nem véletlenül szervesült ezen klubokkal, hiszen a vezetője a közösségfejlesztés katalizátora is egyben, Ureczky Klára Tünde személyében.

A Ház bemutatását a közösségi munkások tevékenységének ismertetése előzte meg, egy oldott szakmai beszélgetés keretében. Sikereiken túl, nehézségeiket is feltárták, egyszersmind képet kaptunk, miként jöhetett létre ez az otthonos klub, mely végeredményben megihlette a tábor résztvevőit is. Hidasnémetiben a klub része egy közösségi kert gondozása is, melyet szintén meglátogattunk.

A második nap egy újabb közösségi ház megismerését tartogatta számunkra. A helyszín ezúttal Telkibánya volt. Mielőtt azonban a Közösségi Házat megtekintettük volna, egy igazi csapatépítő túrán és egy játékos falufelfedező körúton vettünk részt, a helyiek szervezésében.Telkibányán a Közösségi Ház az iskola egyik udvari épületében helyezkedik el, mely árulkodik a helyi közösségi szerveződés mikéntjéről, ugyanis az iskola néhai igazgatója, Bereczki Béla karolta fel a helyi közösségi életet és vált a szerveződés motorjává. Telkibányán is működik Közösségi klub, ahol helyi asszonyok tapasztalatcseréje, közös munkája zajlik, azonban a másik erőssége a helyi közösségi munkának a férfiak bevonása. A Dalárda, a helyi férfiak kórusának megismerése nagyon lelkesítően hatott a résztvevőkre, ugyanis a Kis-Pongrác lakótelepen is nagy probléma a férfiak közösségi munka iránti kedvének felkeltése, egyszersmind bevonása.

Harmadik, s egyben utolsó helyszínünk a szállásadó Gönc városa volt, ahol igen sajátos helyzet alakult ki, ugyanis a polgármester, Sivák János, a közösségi élet egyik legaktívabb tagja és a helyi civil szerepvállalás fő képviselője. Hosszú évek óta fő célja a fiatalok közösségének erősítése, a helyi SZIA Klub keretében (ifjúsági kórus és klub). Ezen kívül a helyi termelés nagy patrónusa, működésének eredményeképpen több közösségi kertet is gondozásba vettek a helyi közösségi munkások, melyeket meglátogattunk a bemutatás alkalmával. 

A délutáni műhelybeszélgetések alkalmával az élmények feldolgozása mentén reflektáltunk a helyi viszonyokra. Tehát a köré építettük a képzést, hogy miképpen hasznosíthatnánk a tábor alatt megszerzett tapasztalatokat otthon, a Kis-Pongrác lakótelepen, melynek eredményeképpen elkezdődött a Közösségi Ház klubéletének fellendítését célzó közösségi munka.

2013.09.08_Gonci kirandulas_03

A tábor zárásaképp, hazafelé jövet, kis kitérőt tettünk Hejce és Vizsoly nevezetességeinek megismerése céljából. A helyi közösségi munka a vizsolyi Biblia, és Károli Gáspár köré szövődik. Látogatásunk alkalmával részt vettünk egy élő színházi bemutatón, mely nagyon értékes befejezése volt a négy napos közösségfejlesztő tábornak, hiszen mi magunk, egy közösségé kovácsolódva alkottuk meg a Biblia nyomtatásának elhíresült szereplőit.

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük