Pongráctelep 1956-ban

Az 1956. október 23-án kitört forradalom kibontakozó eseményei, utcai harcok közvetlenül nem érintették a Pongráctelepet, bár a helybeliek közül többen nemzetőrnek álltak, és a város több pontján szolgáltak. 

Azonban a forradalom leverésére a „testvéri” szovjet csapatok 1956. november 4-én elkezdődött bevonulása tragikus eseményekbe torkollott a Pongráctelepen.

A kortárs szemtanúk, szomszédok elmondása szerint 10-15 pongráctelepi fiatal fegyvert szerezve a közeli laktanyákból a mai Hungexpo (BNV) vásártelepnél tartózkodott november 4-én. A róluk, mint „ellenálló gócpontról” értesülést szerző, a Kerepesi úton és a Pongrác úton bevonuló szovjet csapatok (harckocsik, páncélautók és gyalogság) körbevették a csapatot, majd, mint fegyveres ellenállókat, géppuskával lekaszabolták őket. Pár gyerek még előbb el tudott szaladni, vissza a telepre, ők tudták, hova kell visszamenni, ahol már csak kilenc holttestet találtak. 

Drexler Ottó (22 éves, szabadságon lévő honvéd volt)
Illés Béla (23, honvéd)
Komanovics Iván (18, autószerelő)
Kőváry Ferenc (17, ipari tanuló)
Lázár Miklós (21, honvéd)
Lukovszky József (19, segédmunkás)
Marcsik József (16, segédmunkás)
Pék János (20, szerszámkészítő)
Potoczki Ferenc (17, motorszerelő)

Ezenkívül a Pongrác úton vonuló vonuló szovjet csapatok szórványos lövéseinek véletlen áldozatává vált a régi 1. épületben (mai Salgótarjáni út 63.) a 24 éves Lepedát Veronika is.

A Pongráctelepen a hozzátartozók, barátok először helyben kezdtek sírokat ásni, hiszen a háborús állapotok között nem nagyon volt lehetőség rendes temetésre, de aztán egy gazdátlanul talált Csepel teherautóval el tudták vinni a tíz holttestet a rákoskeresztúri Újköztemetőbe, ahol egymás mellé temették őket. Jelenleg a temető 18-as parcellájának nyugati (Kozma utca felé eső) szélén sorakoznak egymás mellett a sírjaik, kivéve Drexler Ottóét, aki 35. parcellában van eltemetve.

A szovjet bevonulást kísérő szórványos harckocsilövések egyike eltalálta a Pongráctelep melletti Gáztartályt (ezredforduló után bontották le), amely szerencsére nem robbant fel, de a kiömlő gáz napokig égett fáklyaként. Más anyagi kár szerencsére nem érte a lakótelepet. 

A Pongráctelep 56-os mártírjainak, tragikus áldozatainak emlékére 2013. november 4-én a telepről elszármazott, az elhunytakat személyesen is ismerő Dr. Bíró Gáspár domborműves kisplasztikáját fogja emléktáblával együtt felavatni a Pongrác Közösségi Ház falán Kovács Róbert, Kőbánya polgármestere. 

A műalkotás Dr. Bíró Gáspár felajánlása, a kivitelezést a Pongrác Egyesület intézte a X. kerületi Önkormányzat anyagi hozzájárulásával.

2013.10.23_Pongractelep 56-ban_01  Út a temetőbe.

A tíz koporsó…                                                     Út a temetőbe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük