Pályázat a védett építészeti értékek megőrzésének támogatására

A Kőbányai Önkormányzat vissza nem térítendő támogatást nyújt pályázati úton a helyi védettségű épületek közül a lakóépületek tulajdonosai részére a védett építészeti értékek megőrzésének támogatására. Az építészeti értékek védelmének célja Kőbánya településképe és történelme szempontjából meghatározó, műemléki vagy fővárosi védettséget nem élvező épített értékek védelme, a település építészeti örökségének, jellemző karakterének a jövő nemzedékek számára történő megóvása. A település értékei a nemzet kulturális kincsének részei, ezért megóvásuk, fenntartásuk jelentőségükhöz méltó használatuk és megfelelő bemutatásuk közérdek.

A védett építészeti értékek megőrzésének támogatására kiírandó pályázat segítségével az Önkormányzat elősegíti a védett építészeti értékek fenntartását, megújulását, a károsodott értékek helyreállítását. A támogatással az Önkormányzat ösztönözni kívánja a helyi védettségű lakóépületek tulajdonosait arra, hogy az építészeti értékeket felújítsák, helyreállítsák, megőrizve az épületek jellegzetes kőbányai építészeti karakterét. 

Mindehhez jó tudni, hogy a X. kerületi önkormányzat vonatkozó rendelete lényegében az egész Pongráctelepet helyi védettség alá veszi, de ez a pályázat különös tekintettel a Csilla utca 5., valamint Salgótarjáni utca 53. és 61. sz. társasházaknak (a régi 16., 6. és 2. épületeknek) a lakótelep belseje felé néző homlokzatán látható, leromlott állapotú, nagy méretű faliképekre vonatkoztatható. Ezek az ún. sgraffitók egyidősek a házakkal, Molnár C. Pál és Medveczky Jenő alkotásai a négy évszak témájában, a fenti sorrendben: Tél, Tavasz, Nyár. Az Ősz sajnos az idők folyamán teljesen eltűnt. A pályázat utófinanszírozású, jelentős önrész hányaddal.

A teljes Pályázati kiírás pdf. formátumban letölthető ERRŐL a linkről.
A Jelentkezési Lap word formátumban EZEN a linken érhető el.

Forrás: kőbánya.info

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük