Pongráctelep az Otthontérkép bűnözési térképén

2014.08.25-től indult az internetes ingatlanközvetítésben élenjáró Otthontérkép bűnözési térkép szolgáltatása. Az eladó/eladott és bérelhető ingatlanokat feltüntető várostérképeken a police.hu adataira építve feltüntetik a 2013.03-2014.02 időszak bűnözési adatait, típusonként számszerűsítve.

Ha Budapest térképén ráközelítünk Pongráctelep és környéke térségére, magán a lakótelepen mintegy 44 db, a gáztelep térségével együtt 58 db regisztrált bűneset történt a jelzett egy éves időszakban. Hogy ez sok vagy kevés, nyilván egyéni érzet függvénye, hiszen az idősek védtelenebbek, tehát érintettebbek pl. az utcai rablások által, illetve az autótulajdonosok is erősebbnek érezhetik a Pongráctelep bűnözésnek kitettségét. De azért jó, ha tudjuk, hogy a Hungária körút Könyves Kálmán körút – Kerepesi út közötti szakaszának józsefvárosi oldalán háromszor több bűnesetet regisztráltak, igaz például a Hungária körúti lakótelepen pedig csak egyetlen bűnesetet mutat az Otthontérkép, míg a Hős utcai „gettó” egymagában ugyanannyi, 58 db bűnesettel szerepel a térképen, mint a Pongráctelep és a gáztelep térsége. 

Az alábbi képen a Pongráctelep és környéke részletes bűnözési adatai láthatóak. Az Otthontérkép szerint inkább a lakótelep külső szélein, a Salgótarjáni és Csilla utcákban történtek a bűnesetek, melyek túlnyomó többsége az „egyéb” és a tulajdon elleni kategóriába esik. Mivel elég sok kategóriát felsorol a jelmagyarázat, kissé nehezen megfogható, hogy milyen bűnesetek tartozhatnak az „egyéb” kategóriákba.

2014.08.27_Otthonterkep_osszes_buneset_szamokkal_kieg

A police.hu már 2012 vége óta üzemeltet egy bűnözési térképet ahttp://bbterkep.police.hu/mapdisplay/bu.html linken, amit viszont szoftver problémák miatt nem mindenki tud megnézni. Az [origo] korabeli információja szerint a térképen látható bűncselekmények közé nem került be például a csalás, amely sokszor olyan statisztikai adatokat produkál, hogy félreérthetővé válna a térkép. Például lehet, hogy egy csaló tízezer csalást követ el az otthoni számítógépéről, ez pedig nagyon torzítaná a bűnügyi térképet. Érzékeny adat lehet például egy nemi erőszak helyszíne, és hasonló okok miatt a kábítószerrel visszaélés sem szerepel a térképen. 


Ezenkívül természetesen nincsenek megjelenítve a térképen a „csak” szabálysértés kategóriába sorolt esetek (verekedés, rendzavarás, garázdaság, 50 ezer forintot meg nem haladó értékű lopás, közerkölcsbe ütköző magatartás nyilvános helyen, veszélyeztetés kutyával, csendháborítás, stb.), valamint a be nem jelentett bűnesetek sem.

Kérdés, hogy a Kis-Pongrác projekt keretében 2014 végéig felszerelésre kerülő 12 db térfigyelő kamera (várhatóan a Zách utcai kereszteződésnél is lesz külön kamera) érdemi hatással lesz-e a pongráctelepi bűnözésre? A kerületi rendőrségtől áprilisban átvette a közterület felügyelet a kőbányai térfigyelő kamerák kezelését, de még ezután fogják átszervezni a tevékenységüket, hogy bővített létszámmal, három műszakban, 24 órás készenlétben tudják kezelni a X. kerületi kamerarendszert. 

Mivel a Pongráctelepre tervezett kamerák inkább csak az utcákat fogják látni, a házak közötti zöldterületeket nemigen, érdemes lenne akár egy helyi polgárőrség létrehozásán is elgondolkodniuk az ilyen irányú tevékenységre kedvet érző helybelieknek, mivel a kerületben működő polgárőrségeket nemigen látjuk errefelé, viszont az ősszel kiteljesedő közterületi és kertészeti felújítás remélhetőleg látványos eredményeit jó lenne hosszabb távon megőrizni és élvezni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük