Március 15-én ingyenesen látogathatóak az állami múzeumok

A múzeumok belépőjegyei egyre drágábbak, különösen a többgyermekes családoknak jelenthet problémát a megvételük, ezért érdemes kihasználni az intézmények által nyújtott ingyenes belépési lehetőségeket.

Az állami ünnepnapokon – így március 15-én is – a múzeumok állandó kiállításai ingyenesen látogathatóak, így érdemes a keddet múzeumlátogatásra kihasználni.

Aki viszont nem jut el március 15-én múzeumba, az se csüggedjen: egyes napokon szintén ingyenes a belépés a kiállításokra. Nem kell hozzá más, csak legalább egy 18 éves kor alatti gyerek, vele ugyanis bizonyos napokon teljesen ingyen nézhetünk végig több fővárosi múzeumot (általában az állandó kiállításra vonatkozik az ingyenesség, de a múzeumok honlapján feltüntetik, ha az időszaki tárlatra sem kell jegyet váltani).

Melyek ezek az ingyenes családi belépést kínáló napok? Végignéztük a nagyobb intézmények honlapját, így a legfrissebb adatok szerint az alábbi napokon nem kell fizetni a belépésért, ha gyerekkel érkezünk:

Minden hónap első vasárnapján a Magyar Természettudományi Múzeumban, a Néprajzi Múzeumban, a Terror Házában,

  • Magyar Mezőgazdasági Múzeumban is van ingyenes hétvégi nap, de ezt minden hónapban a múzeum maga határozza meg, így erről célszerű az adott hónap elején a múzeumban vagy honlapján érdeklődni.

A szabályozás szerint az ingyenesség a 18 éves kor alatti személyekre és az őket kísérő legfeljebb két közeli hozzátartozóra, valamint a 26 év alatti látogatókra vonatkozik. A nemzeti ünnepnapokon, azaz március 15-én, augusztus 20-án és október 23-án, a múzeumok mindenki számára – vagyis gyerek nélkül is – ingyenesen látogathatók!

A 6. életévét be nem töltött gyerekek, a 70 év fölöttiek, illetve a fogyatékossággal élők (egy kísérővel) szintén ingyenesen nézhetik meg egész évben, korlátozás nélkül, a múzeumok állandó és időszaki kiállításait is.

A kőbányai Martinovics téren lévő Katasztrófavédelem Központi Múzeumába (Tűzoltó Múzeum) a belépés egész évben ingyenes mindenki számára!

Forrás: 10.kerület.ittlakunk.hu