Megszűnnek a társasházi netmonopóliumok

Az Index mai cikke arról tudósít, hogy az elektronikus hírközlési törvény (Eht.) július 1-én hatályba lépő módosítása értelmében ezentúl bármely közműszolgáltató köteles lesz információkat kiadni az őt megkereső hírközlési szolgáltatónak, hogy hol vannak vezeték hordozására alkalmas oszlopai, vagy optikai kábel behúzására alkalmas szabad csőnyílásai. Ha rendelkezik ilyesmivel, akkor azt köteles átengedni.

A jogszabály módosítás egy 2014-es uniós irányelvet honosít, melynek hatására az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) reményei szerint csökkenni fognak a díjak, és ez lökést ad a szélessávú fejlesztéseknek. A társasházak lakói is jól járhatnak, mert ott is kötelező lesz biztosítani, hogy egy újabb szolgáltató betelepülhessen a házba. Onnantól viszont a lakókon múlik, hogy az ingatlanon belüli hálózatépítést is engedélyezzék, ami elképzelhető, hogy a fúrással jár.

Lakótelepünkön a telefonszolgáltatókon kívül a Digi biztosít kábelinternet szolgáltatást, ez utóbbi tavaly ősz óta átépítés alatt van optikai kábelre, melynek (legfrissebb infónk szerint) egy-két hónapon belül várható beüzemelése után a jelenlegi 3-4 Mbps sávszélesség 1.000 Mbps elméleti sávszélességre fog nőni, mint erről már korábban hírt adtunk.