Ha rossz irányba mutat a tábla…

Amióta a Kis-Pongrác projekt 2013 végén egyirányúsította a pongráctelepi utcákat, időnként azt veszi észre az ember, hogy egy KRESZ tábla mintha rossz irányba mutatna. Ilyen esetben valószínűleg az egyirányú rendszerrel elégedetlen helybeli nyilvánítja ki ily módon a véleményét (vagy így akarta magának kedvezően módosítani a közlekedésrendet), ilyen eset előfordult már korábban is (pl. a Csilla és Gyöngyike utca sarkán lévő táblával). Ez az elégedetlenség valahol érthető, hiszen a korábbi közlekedési “szabadsághoz” képest kényelmetlen az egyirányú lakótelepi utcákon körözni, ha pont ellenkező irányba szeretnénk kiautózni a lakótelepről. Ugyanakkor azért azzal is tisztában kell lenni, hogy annak idején a Kis-Pongrác projekt a kétoldali parkoláshoz túl keskeny belső lakótelepi utcák parkolási rendjének tisztázásával, azaz egy oldalra rendezésével próbált kicsivel több parkolási lehetőséget a lakótelepen belül biztosítani; alapvetően ezért egyirányúsították a pongráctelepi utcákat.

Mostanság a Pongrác útra kifutó belső, névtelen utca torkolatánál a csak jobbra kanyarodást engedő útfestésnek ellentmondó, “csak” balra balra kanyarodást jelző tábla látható, amit egy helybeli lakos (Kriszti) már  november közepén bejelentett telefonon a kerületi városüzemeltetési osztálynak, de mai napig nem történt változás, pedig december 9-én már a Homár blog is megírta ezt a sajátos helyzetet.

Forrás: homar.blog.hu

Forrás: homar.blog.hu

A blog és a hozzászólások szerint a tábla felsőbbrendűbb az útfestésnél, de a helybeliek tudhatják, hogy eredetileg itt is jobbra mutathatott a tábla, és csak valamikor valaki forgatta ellenkező irányba. (A Pongrác út ugyan kétirányú, de a csúcsidei forgalma olyan nagy, hogy érthetően nem akarja a közút kezelője megakasztani a forgalmat ebből a lakótelepi névtelen utcatorkolatból való balra kanyarodás engedélyezésével, ha egyébként mind a Csilla utcából, mind a Salgótarjáni utcából lehet balra kanyarodni a Pongrác útra.)

Így most írásban (e-mailben) mi is bejelentést tettünk az alábbi konkrét illetékesnél, akinek nem csak KRESZ táblákkal kapcsolatos bejelentéseket lehet küldeni, hanem kátyúkat is. Ehhez jó tudni, hogy a kőbányai önkormányzat kezelésébe a Csilla utca, Gyöngyike utca és a névtelen belső utcák tartoznak a Pongráctelepen, míg a Salgótarjáni utca és a Pongrác út fővárosi kezelésben van. A reakcióidő nem mindig gyors, de félméteres kátyút is beaszfaltoztak már a Csilla utcában.

Kőbányai Polgármesteri Hivatal
Városüzemeltetési Csoport
Schubert János útfelügyelő
tel: 4338-373  e-mail: schubert_janos@kobanya.hu